Most érkezett: Badacsonytomajon razziázik az OLAF csalás gyanúja miatt

Bajban a hivatal.

Kétnapos vizsgálatot tart a badacsonytomaji polgármesteri hivatalban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

A február 22-én és 23-án tartandó ellenőrzésen két olyan, uniós forrásból finanszírozott projektet vizsgálnak, amelyek során már a magyar hatóságok is jelentős szabálytalanságokat találtak, valamint nagy bírságokat is kiszabtak.

2018 óta nem volt arra példa, hogy az OLAF helyszíni szemlét tartson magyar projektek esetében. Badacsonytomaj képviselő-testületének tagjai szerint a csalás elleni hivatal egy 2 milliárd 435 millió forintos GINOP-, valamint 612 millió forint értékű TOP-pályázat dokumentumait fogják megvizsgálni.

A Tátika nevű épület, valamint az azt körülvevő sétány rehabilitációjára szánt GINOP-pályázattal kapcsolatban már korábban nyomozni kezdett a rendőrség. A Krisztin L. László polgármester által irányított önkormányzatot egyszer már elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mert

a városvezető milliós összegeket fizetett a jegyzőnek és alkalmazottainak projektmenedzsment címen.

A döntés szerint a polgármester jogtalanul hagyta el a közbeszerzési eljárásokat. A település önkormányzatát emiatt a KDB 6 millió forintos összeggel büntette.

Más ügyben, például a „Zöld város„-projektben is elmarasztaló döntés született, emiatt a Pénzügyminisztérium kisebb pénzbüntetést szabott ki. A visszaélések miatt Orbán Péter, a település korábbi alpolgármestere jelentette fel a hivatalt, beadványa nyomán pedig szeptemberben eljárást indított az OLAF.

Fenyvesi Zoltán, a választókerület országgyűlési képviselője védelmébe vette a polgármestert. Szerinte ilyen nagy összegű pályázatoknál

benne van a pakliban„, hogy becsúszik néhány hiba.

(24. hu nyomán)

Valódi Hírek