Szijjártó bejelentette: Súlyos magyar tízmilliárdok landolnak Törökországban

Mi vagyunk az új világgazdasági korszak nyertesei!

A magyar egészségipari vállalat, a Medicor 800 millió forintból épít gyárat a török főváros Sincan kerületében található ipari parkjában — jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában.

Szijjártó Péter Mustafa Varank, török ipari és technológiai miniszterrel folytatott tárgyalásait követő közös sajtótájékoztatón közölte: a Medicor újszülötteknek fog gyógyászati eszközöket gyártani az üzemben, amelynek alapterülete 4300 négyzetméter lesz. Jelezte egyúttal, hogy a gyárépítéssel a közel-keleti, távol-keleti és afrikai piacokon a felhasználók helyi igényeihez jobban illeszkedő termékeket tud előállítani a cég. A létesítmény építésének alapozó munkálatai már zajlanak — tette hozzá.

A beruházáshoz a magyar kormány 480 millió forintos támogatást biztosít.

A magyar miniszter kiemelte az egészségügyi ellátások folyamatos fejlesztésének fontosságát, különösen a koronavírus-járvány idején, és megjegyezte, hogy ez a beruházás az emberéletek megvédését, a gazdasági következmények enyhítését, vagyis a munkahelyek megőrzését is elő fogja segíteni.

Szijjártó Péter szerint Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, aminek a beruházások támogatása a kulcsa: a külföldi cégek támogatása Magyarországon és a magyar vállalatok nemzetközi terjeszkedésének támogatása.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország az exportteljesítményét csak akkor tudja jelentősen növelni a következő időszakban, ha bizonyos termékek esetében a gyártást, az előállítást közelebb viszi a célpiacokhoz.

Szijjártó Péter a Medicorról elmondta, hogy a cég komoly tradíciókkal rendelkezik, több mint egy évszázados működéssel; a vállalatnak Közép-Európában kiemelt szerepe van az újszülöttek gyógyászati eszközeinek fejlesztésében, valamint gyártásában. A cég a fő termékeit a világ több mint 100 országában értékesíti, és ezek nemzetközi elismerését mutatja, hogy mind az UNICEF, mind a WHO programjaiban megtalálhatók — hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter felszólalásában Ruhsan Pekcan, török kereskedelmi miniszterrel hétfőn, korábban folytatott tárgyalásaira is kitért. Közölte, hogy

a magyar és a török Eximbank a jelenlétükben 100 millió dolláros (átszámítva kb. 30 milliárd forint) megállapodást írt alá közös egészségiparai fejlesztésről.

Ennek köszönhetően magyar és török cégek közösen szállítanak sugárterápiás eszközöket hét ghánai onkológiai központba.

Az egyezmény értelmében a magyar Eximbank adja a hitelt, a török Eximbank pedig a garanciát – részletezte, hozzátéve, hogy ez egy nagyon fontos lépés annak a tervnek a végrehajtása érdekében, hogy magyar és török technológiai vállalatok minél több közös sikert érjenek el harmadik országok, így az afrikai országok piacain is.

Szijjártó Péter végül kiemelte, hogy 2020-ban a világkereskedelem „fekete éve dacára” Magyarország és Törökország további 6 százalékkal tudta növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, a tavaly november végi adat már 3 milliárd dollár felett volt, meghaladta a 2019-es egész éves adatot.

(MTI)

Valódi Hírek