Megmagyarázták, miért Mészáros Lőrinc szállodalánca kapta a legnagyobb állami támogatást

A válasz meglepőbb, mint gondolnánk.

Miközben sok más egyéb szektor mellett a turizmus is romokban hever, a csőd szélére került vállalkozásoknak pedig a kormány gyakorlatilag semmit sem ad, addig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotels 17,7 milliárd forintos állami támogatást kapott felújításokra.

A beruházásokkal kapcsolatban a cég tavaly kinevezett vezérigazgatója Détári-Szabó Ádám a Világgazdaságnak elmondta,

a hazai szállodatörténet legnagyobb felújítási programjába kezdenek bele.

Éppen ezért szerinte semmi meglepő nincs abban, hogy a Hungest Hotels ekkora támogatást kapott, hiszen ők a legnagyobb vidéki szállodalánc.

Hozzátette, hogy ez az összeg egyébként nem is sok: hiszen 14 hotelt újítanak fel a pénzből, így csupán 1,26 milliárd jut egy-egy épületre.

Détári-Szabó hangsúlyozta: ők a támogatás csupán egy ötödét kapták meg, rajtuk kívül 21 másik projektet is segít az állam. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy

önerőként közel 30 milliárd forintot a cég fog belerakni a felújításokba.

Détári-Szabó azt is közölte, hogy folyamatosan szemmel tartják a piacot, vizsgálják az optimális belépési pontokat, és ha beindulna az eladási hullám a koronavírus-járvány miatt, természetesen nyitottak lennének arra, hogy akár újabb ingatlanokat csatoljanak a Hungest Hotelshez.

A társaságnak jutott a bértámogatásokra megítélt összegből is, ennek ellenére mégis

feleannyian dolgoznak a szállodaláncnál, mint a járvány előtt.

Détári-Szabó szerint a létszámleépítésnek semmi köze a pandémiához, arra a felújítási munkálatok miatt került sor, hiszen ilyenkor az érintett hotelek bezárnak.

Hangsúlyozta, még így is több ezer főt foglalkoztatnak, és idén még további 200 embert terveznek felvenni. Hozzátette,

sok vidéki településen éppen a társaság szállodái azok, melyek a legnagyobb munkaadói és adófizetői az adott településnek.

A vezérigazgató politikai kérdésekben nem kívánt állást foglalni, de azt elmondta, hogy szerinte

a kormány több eszközzel is igyekszik enyhíteni a vírushelyzet okozta károkon,

ráadásul a pályázatot, melyen a Hungest Hotels a közel 18 milliárdot megnyerte, még a járvány előtt írták ki, így nem érzi úgy, hogy a szállodafelújításokra kiosztott állami támogatást lehetett volna a nehéz helyzetbe került turisztikai dolgozók megsegítésére is fordítani.

(Világgazdaság nyomán)

Valódi Hírek