Addig nem adna pénzt az Európai Unió, amíg a magyar kormány korrupt

Vagyis soha.

Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még azelőtt, hogy több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából – írja a Reuters.

Brüsszel ugyanis attól tart, hogy a Magyarországnak megítélt 6,3 milliárd euró nem megfelelően és nem átláthatóan lesz elköltve.

Éppen ezért megjelölték azokat a jogszabályokat, melyen változtatni kell, az ezt tartalmazó dokumentumot pedig már január 26-án el is küldték a kormánynak.

Ebben egyebek mellett azt írják, hogy a közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen, hozzátéve, hogy ez összefügg azokkal a “rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében

a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehajtani 2019-ben a magyar támogatások körében.

Az Európai Unió összesen 750 milliárd eurót különített el a tagállamok részére, amelyeket a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére kell fordítani.

Az országok a következő hetekben nyújtják be a nemzeti helyreállítási tervüket, amelyben az Európai Bizottsággal egyeztetve részletezni kell a források felhasználásának céljait és az elköltésének módját is.

(Reuters nyomán)

Valódi Hírek