Ha győz az ellenzék, újra a bérekhez fogják kötni a nyugdíjak emelését

Orbánék durván megkárosították a nyugdíjasokat, amikor 2011-ben eltörölték a svájci indexálást.

2010 után megnőtt azoknak a 65 év felettieknek a száma, akiket elszegényedés fenyeget Magyarországon – derült ki az EUROSTAT adataiból.

2010-ben ez az arány 3,7 százalék volt Magyarországon, míg 2019-ben már 11,1 százalék.

Az ellenzéki pártok új nyugdíjpolitikát vezetnének be 2022 után, a DK frakcióvezető-helyettese szerint megvan a szándék arra, hogy a nyugdíjak emelését a bérek emeléséhez kössék.

„A kormány nyugdíjasokkal kapcsolatos, nyugdíjakkal kapcsolatos politikája ebből a szempontból rendkívül rossza volt és rendkívül káros volt, a minimális nyugdíj összege 2009 óta nem emelkedett”

– mondta az ATV-nek Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, aki elmondta, ha az ellenzék kerül kormányra, új nyugdíjpolitikát vezetnek be.

Arató közölte: minden ellenzéki párt részéről szándék van arra, hogy a bérek emeléséhez kell kötni a nyugdíjak emelését.

Emlékezetes, hogy a Gyurcsány-kormány idején a bérekhez kötötték a nyugdíjak emelését (ez volt az úgynevezett svájci indexálás – a szerk.), vagyis a gazdaság növekedéséből a nyugdíjasok is részesültek.

A Fidesz-kormány 2011-ben eltörölte a svájci indexálást, ezzel évente 90.000 ezer forinttal károsítva meg a nyugdíjasokat.

Ha a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítása maradt volna érvényben az elmúlt években, akkor a nyugdíjasok ma átlagosan

havonta 7500 forinttal

kapnának többet.

Kapcsolódó cikkünk:

Havi 7500 forinttal kapnának most többet a nyugdíjasok, ha Gyurcsányék nyugdíjszámítása marad érvényben (+videó)

.

(atv.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek