Orbánéknak kell felelniük a kínai vakcináért, amit csak itthon, de az Unióban nem engedélyeztek

Kérdés, hogy fognak-e.

A kormány csütörtökön egy rendeletben tette lehetővé, hogy Magyarországon külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a vészhelyzeti engedélyeztetést minden olyan vakcina, amit a világban már több mint egymillió embernek beadtak. Ezt követően pénteken az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagára.

A vakcinából egymillió adag érkezhet Magyarországra, Orbán Viktor pedig pénteken mondta el a Kossuth Rádió reggeli műsorában, hogy pénteken vagy szombaton szerződést is kötnek a távol-keleti oltóanyagra.

Az Európai Unióban viszont egyelőre nem engedélyezték a kínai vakcinát, így felmerült a kérdés, hogy ebben az esetben ki vállalja a felelősséget az oltóanyag hatékonyságáért.

A Telex cikke szerint egy erre vonatkozó uniós dokumentum kimondja, hogy abban az esetben, ha egy vakcina az EU-tól kap feltételes forgalomba hozatali engedélyt,

a felelősség a forgalombahozatali engedély jogosultját, azaz jellemzően a gyártót terheli. Ő felel a termékért és annak biztonságos használatáért.

Abban az esetben viszont, ha egy tagállam úgy dönt, hogy a vészhelyzeti engedélyeztetést egy olyan vakcinára vonatkozóan is megadja, amit még nem engedélyeztek az unióban, azaz a használata csak az adott engedélyező tagállamra vonatkozik, akkor a felelősség is az ő körébe tartozik.

Vagyis a felelős ilyenkor maga a tagállam, a kínai vakcina engedélyezése esetén például Magyarország.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek