Érik a meglepetés? A vidéki városokban is egyre kevesebben támogatják a Fideszt

Van, amikor már a krumpli sem segít.

A kisebb méretű városok szegényebb rétegei körében számottevően csökkent a Fidesz támogatottsága. Ez a Závecz Research legfrissebb felméréséből derült ki, amelyet a hvg360 tett közzé.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a kormánypártok és az ellenzék az elmúlt másfél évben fej-fej mellett álltak a népszerűségi rangsorban. A jelenlegi vizsgálatban három időszak kutatási adatait vetették össze.

A felmérésben a 2018-as parlamenti és a 2019-es uniós választások után, valamint 2020 végén készült közvélemény-kutatási adatokat vizsgáltak, mindhárom esetben az adott időszak háromhavi összevont eredményeit vették alapul. Az eredmények azt mutatják, hogy a kormánypártoknak és az ellenzéknek is vannak erős, vidéki bázisai.

A Fidesz a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok között például Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Sopronban, Székesfehérváron és Zalaegerszegen a legerősebb. Ezzel szemben

az ellenzéki pártok együttes támogatottsága Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden és Tatabányán a legmagasabb.

A megyei jogú városok településkategóriájában a teljes magyar népességhez viszonyított lakosságarány mindössze 20% körüli. Ezzel szemben a falvakban és a kisebb városokban él a magyar népesség közel kétharmada.

Az elmúlt évtized választásai alapján megállapítható, hogy a kistelepüléseken az átlagnál jelentősen jobb eredményt szokott elérni a Fidesz-KDNP szövetség. Fontos tény azonban, hogy a 2019-es európai parlamenti választások óta látványos mértékben gyengültek a kormánypártok ezen településeken.

A 2018-as országgyűlési, valamint a 2019-es EP-választások után a teljes népesség 34%-a támogatta a Fideszt a kisebb városokban és a falvakban, tavaly év végén azonban már csak 31%-os volt a kormánypárt népszerűsége. Ebben a demográfiai csoportban az ellenzéki pártok már a Fideszt is megelőzik: jelenlegi összesített támogatottságuk 34%-os.

Mindezek alapján elmondható, hogy ebben a települési kategóriában

a kormánypártok korábbi 5–7 százalékos előnyéből tavaly év végére 3 százalékos hátrány lett.

Emellett azonban ha csak a falvakat nézzük, az erőviszonyok megmaradtak: nem változott sem a Fidesz, sem az ellenzék támogatottsága.

A kisebb városokban a Fideszből kiábrándult szavazók leginkább a 40 év felettek és az alapfokú végzettségűek köréből kerültek ki. Ezek alapján a lemorzsolódás az alacsonyabb jövedelmű, munkaerőpiaci szempontból nehezen elérhető csoportból kerültek ki.

A kormányzati döntések elsősorban ezen szavazótábor visszaszerzését szolgálják. A kormány intézkedései miatt ugyanis sokan a visszatérhetnek jövő évi választásokig a kormányt pártolók táborába.

A 2018-as parlamenti választások eredményeinek és a teljes körű ellenzéki összefogásnak ismeretében 10-15 egyéni mandátum sorsa múlhat néhány száz szavazaton. Ez azt is jelenti, hogy

2022-ben akár pár száz szavazat is dönthet arról, ki kormányozhatja az országot.

(hvg360 nyomán)

Valódi Hírek