A vérontással fenyegető levél után Szijjártó bejelentette: 50 millió forinttal támogatják a kárpátaljai magyarokat

Ahol szükség van rá, oda jut pénz.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai hivatalos kijevi látogatásának előestéjén, kedden vérontással fenyegető, “Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ.

Az ukrán nyelvű levélben többek közt azt írták, elfáradtak, hogy azt szemléljék, Magyarország megpróbálja elvenni az ukrán területeket, ezért „ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”.

A fenyegető levél ellenére szerdán Szijjártó elutazott Kijevbe, és a találkozó után a külügyminiszter sikeresnek értékelte a tárgyalásokat ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

Kuleba a fenyegető levéllel kapcsolatban jelezte, hogy elutasítja az Ukrajnában élő magyarok elleni uszítást, azonban az ukránellenes hangokat is elfogadhatatlannak tartja magyar részről. Kuleba szerint

Ukrajna nem akar kárt okozni Magyarországnak, ugyanis szerinte „egy társadalom vagyunk, és azok maradunk örökké„.

Míg Szijjártó szerint rossz emlékeket keltettek az utóbbi időszak erőszakos házkutatásai, ezért szeretnék, ha nem rontanák „koncepciós eljárásokkal” a kétoldali kapcsolatokat, és a szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból

A két külügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elkészült a záhonyi Tisza-híd felújítási terve, és rövidesen elkezdődhet annak modernizációja. Azt is elmondták, hogy felkészültek egy új, Nagyhódos és Palád közti határátkelőhely nyitására.

Szijjártó elmondta, hogy

a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja a kárpátaljai útépítéseket.

A külügyminiszter kifejezte, hogy ez idáig a magyar kabinet 16 milliárd forinttal támogatott 34 ezer kárpátaljai gazdasági pályázatot, amelynek révén mindösszesen 22 milliárd forint értékű beruházások jöhettek létre az ukrajnai magyar területeken.

Szijjártó bejelentette azt is, hogy az Orbán-kormány megépíti az M3-as és az M34-es autópálya magyar-ukrán határig tartó szakaszát, valamint az ukrán oldalon lévő infrastruktúra építésében is kiveszik a részüket. Dmitro Kuleba ismertette, hogy a két kormány létrehoz egy kétoldalú munkacsoportot, amely oktatási kérdésekkel foglalkozik majd.

Az ukrán külügyminiszter elmondta, hogy a két ország vállalkozóinak közös üzleti fórumot fognak tartani online. Kuleba kijelentette, hogy a két fél partnerként tudott egymással tárgyalni, és készen állnak a fennálló problémák rendezésére.

(Index nyomán)

Valódi Hírek