Mészáros Lőrincék összeálltak egy svájci vasúti vállalattal, közös céget alapítanak

Beszállnak a vasúti járművek készítésébe is.

Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport közös vegyesvállalat létrehozásáról – közölte a két cég közös közleményben kedden az MTI-vel.

Eszerint a vállalat telephelye Magyarországon lesz, fő profiljuk pedig a tervek szerint vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz a hazai és nemzetközi piacokra.

Emellett a vegyesvállalat alkalmas lesz személyszállító nagyvasúti járművek szervizelésére és összeszerelésére is, illetve kiemelt célnak tartják „a lehető legszélesebb hazai beszállítási láncolat kiépítését is”.

Hozzátették továbbá:

céljuk, hogy bevezessenek egy, a magyarországi egyetemekkel közös duális képzési modellt és programot.

A Stadler Rail Group a svájci Bussnangban található székhelyű vasútijármű-gyártó cég, amely szervizeléssel és gyártással foglalkozik.

Magyarországon a vállalat eddig összesen 195 vasúti járművet értékesített, de ők gyártják a FLIRT típusú alacsonypadlós- és KISS típusú emeletes villamos motorvonatokat, illetve a jövő évben forgalomba álló Citylink traim-train járműveket is.

A Mészáros Csoport több vasútipari cége, a V-Híd Zrt. európai uniós és hazai finanszírozású vasútépítési projektekkel foglalkozik, fő tevékenységük a vasútépítés, vasúti pályaépítés és korszerűsítés. A svájci együttműködéssel pedig beszáll a vasúti járműipar piacára is.

A Mészáros-csoport 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére 112 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a cég becsült értéke jelenleg 116,9 milliárd forint.

Valódi Hírek