Már Orbán lengyel haverja is követeli, hogy az EU büntesse meg Putyint a túlkapásai miatt

Az Unió szerint ez túl korai lenne.

A múlt héten Joseph Borell az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még arról beszélt, hogy következő moszkvai útja során nyomást fog gyakorolni Alexej Navalnij szabadon engedése érdekében.

Most azonban úgy nyilatkozott, hogy

„a tanács ténylegesen készen áll arra, hogy a körülményeknek megfelelően reagáljon és megtegye a szükséges lépéseket, ha a körülmények úgy kívánják”.

Egyelőre úgy tűnik, nem kívánják.

Andrzej Duda lengyel államfő még tegnap követelte az unión, hogy a Gazprom gázipari mammutcég tevékenységére is kiterjedő szankciókat kéne bevezetni Moszkva ellen. Lengyelország 2021-től nem vásárol orosz gázt, így nyilván könnyebben esik Dudának a Gazprom szankcionálását követelni.

Mindeközben Navalnij és csapata újabb tüntetést szervez a február 2-ig biztosan előzetes letartóztatásban maradó politikus mellett. Navalnij akár 3,5 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Az unió valószínűleg az ítélet kihirdetését követően fog dönteni a további szankciókról.

Leonyid Volkov, Navalnij első számú segítője a Twitteren hívta össze ismét a tüntetőket:

„Jan. 31-én 12:00-kor. Az összes orosz város. Navalnij szabadságáért. Mindannyiunk szabadságáért. Az igazságért. További részletek később”

— írta. A múlt szombati tüntetésen országszerte 3700 embert tartóztattak le; valószínűleg most is hasonlóakra lehet számítani.

Miközben Navalnij börtönben ül, a múlt héten megjelent egy dokumentumfilm egy gelendzsiki palotáról, amely állítólag Putyin tulajdona. Navalnij maga narrálta a több mint kétórás dokumentumfilmet, a szöveg, amelyet elmond, viszont egyértelműen angolról lett oroszra fordítva, ami sokat elmond arról, hogy kik segíthetik az ellenzéki aktivistát.

Vlagyimir Putyin tagadta, hogy bármi köze lenne a palotához:

“Semmi, amire ott (a filmben) rámutattak, nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha”

— mondta egy diákokkal megtartott találkozón.

(címlapkép: themoscowtimes.com)

Valódi Hírek