A bíróságon derült ki, hogy tényleg a Fidesz áll az ELÉG nevű uszító trolloldal mögött

A legalpáribb módon lázítottak az EU és az ellenzék ellen.

Másfé éves jogi procedúra után derült ki, amit sokan eddig is sejtettek: a Fidesz áll az ELÉG nevű, az ellenzék és az Európai Unió ellen uszító tartalmakat, mémeket megosztó Facebook-oldal mögött.

A trolloldalnak 153 ezer követője van a Facebookon, de soha nem vállalták nyíltan, hogy a Fidesz áll mögöttük.

A lebukáshoz az kellett, hogy az oldal engedélykérés nélkül, a logót is kitakarva vett át és töltött fel másfél éve a Facebookra egy részletet az Azonnali.hu egy videójából.

A lap akkor feljelentést tett az ügyben, a nyomozást pedig most felfüggesztette a hatóság, mivel állításuk szerint nem tudták megállapítani, hogy ki áll az ELÉG mögött.

A végzésben viszont benne van, hogy az oldalhoz társított e-mail cím a

[email protected].

Az Azonnali.hu videójában az úzvölgyi katonatemető körül kiélesedett román-magyar feszültség kapcsán az akkor 95 éves Bartha Mihály, egykori úzvölgyi veterán adott interjút.

Az ELÉG nevű Facebook-oldal nem jogszerűen használta fel a videót (beágyazással vagy forrásmegjelöléssel), hanem egy kivágott részletet a forrás megjelölése nélkül, a logót kitakarva tett ki a saját platformjára, ezt a jogsértést egyébként az Azonnalival folytatott üzenetváltásban el is ismerték.

A jogvitát az Azonnali.hu szerette volna polgári peres úton rendezni, de erre nem volt lehetőségük, mivel az oldal anonimitásba burkolózik, így a lap feljelentést tett.

A végzést most hétfőn kapták kézhez a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságától, abban pedig az áll:

felfüggesztik a büntetőeljárást, ugyanis az elkövető kiléte nem volt megállapítható.

A végzésben leírták továbbá, hogy a nyomozás során végzett adatgyűjtésből kiderül: az Elég nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a [email protected], amely

„az internetes keresőprogram találati listája alapján a Fidesz Központi Hivatalához tartozik, mely a 1062 Budapest, Lendvay utca 28. szám alatt működik”

Arról nem szól a végzés, hogy a hatóság megkereste volna a Fideszt, hogy kiderüljön, pontosan kinek a felelőssége az Azonnali videójának jogszerűtlen felhasználása.

Azt is megállapították, hogy a jogsértő videó továbbra is elérhető a Facebookon, és azon tizennégyezer megosztás van.

A végzésből az derül ki, hogy a nyomozás során a Fidesznél nem, csak a Facebooknál nyomozott a hatóság, az Azonnali írásbeli kérdéseket tett fel ezzel kapcsolatban a NAV-nak és a Fidesznek, ezekre egyelőre nem kaptak választ.

Nem ez az első eset, hogy kormánypárti trollok tartalmat lopnak: nem is olyan régen Rákay Philip használta fel engedély nélkül a Partizán egyik műsorának anyagát, amit Gulyás Márton felszólítását követően sem vett le közösségi oldaláról.

(Azonnali.hu nyomán)

 

Valódi Hírek