Bejelentették: A Sanofi is besegít Pfizernek, 100 millió adag vakcinát gyártanak le

Ez a lépés segíthet az európai vakcinahiányon: kihagyhatjuk az uniós engedéllyel nem rendelkező kínai és orosz oltásokat.

A francia gyógyszermammut, a Sanofi jelentkezett, hogy a jövőben segítséget nyújtson a konkurenciának: a cég a hamarosan az amerikai Pfizernek és német partnerének a BionTechnek fog gyártani.

A Sanofi így ugyanazt a vakcinát fogja előállítani, amelyet a Pfizer gyárt a Biontech fejlesztésének alapján.

2021 végéig ilyen módon 100 millió dózist terveznek gyártani kizárólag az Európai Unióban való felhasználásra. Ezt a cég vezérigazgatója Paul Hudson jelentette be a Le Figaro francia lapban megjelent interjújában.

A Sanofi egyébként két olyan oltáson is dolgozik, amely az új típusú koronavírus ellen fog védelmet nyújtani, azonban ezek várhatóan az év vége előtt nem lesznek elérhetőek. Az egyik a Pfizer vakcinájához hasonlóan mRNS technológián alapul majd, a másik pedig hagyományos eljárással készül.

Ezeket a vakcinákat azonban még nem gyártják tömegesen: a klinikai tesztek még tartanak, amelyeknek során bizonyítani kell hatékonyságukat és biztonságosságukat, viszont a Sanofinál elegendő gyártási kapacitás áll rendelkezésre, hogy addig is más vakcinát állítsanak elő.

A megegyezés az Élysée-palotából érkező nyomás hatására jött létre és megoldhatja a Pfizer gyártási kapacitásának véges mérete miatt jelentkező ellátási problémákat.

Valódi Hírek