42 százalékos profitrátával dolgozott, gennyesre kereste magát az Érd volt fideszes alpolgármesteréhez kötődő cég

A nagy magyar „sikersztori”.

Érd ellenzéki polgármestere pert indít a General-Invest Bau Kft. nevű helyi vállalkozás ellen, amely 2017-ben kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodaépítési beruházást a Pest megyei városban – írja az Átlátszó.

A lap tényfeltáró cikke szerint, a volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő Kft.-ről kiderült az is, hogy

  • az elmúlt években 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat a térségben,
  • 2019-ben 42 százalékos volt a profitrátája: 1,7 milliárd forintos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot szerzett,
  • lekörözte a NER holdudvarába tartozó Duna Aszfaltot, a nem kormányközeli építőipari cégeknél pedig tízszer nagyobb volt a profitja.

A Fácán utcai óvoda megépítésére T. Mészáros András, volt fideszes polgármester 2017. januárjában öt cégnek küldött ajánlatkérő meghívót — a 300 milliós értékhatár alatt ugyanis nem kell nyilvánosan meghirdetni a közbeszerzési pályázatot.

A polgármester meghívására az öt cég közül viszont csak a RO&MI VILL és a General-Invest Bau Kft. nyújtott be ajánlatot. A meghívott mezőnyből viszont már kezdetekben kiemelkedett a General-Invest Bau, amely

2016-ban 650 millió forintos nettó árbevétel mellett 28 millió forintos nyereséget produkált.

Ezzel szemben a RO&MI VILL 5,5 milliós nettó árbevétel után mindössze 440 ezer forintos adózott nyereséget tudott elkönyvelni.

Az egyértelmű előny mellett a Generalt segítette az is, hogy a RO&MI VILL – egyelőre tisztázatlan okok miatt – a 300 forintos értékhatárnál 6 millióval magasabb ajánlatot tett, mint a közbeszerzés összege. Ráadásul az Átlátszó szerint a két cég pontosan ugyanazokat az alvállalkozókat jelölte meg az ajánlati dokumentációban is. Az érdi önkormányzatnak viszont nem szúrtak szemet ezek az ellentmondások.

A szembeötlő furcsaságok ellenére ugyanis a pályázatot végül a General-Invest Bau nyerte. A vállalkozási szerződés 2017. február 15-i megkötése után pedig a Kft. bejelentette az önkormányzatnak, hogy egykori “riválisukat”, a RO&MI Vill Kft.-t alvállalkozóként vonják be az óvoda építési munkálataiba.

Ezt viszont – hogy a konkurens ajánlattevő később a nyertes vállalkozás alvállalkozója legyen – tiltja a törvény.

A szabálytalanságok végül olyannyira kirívók voltak, hogy a pénzügyminisztérium jogi és felülvizsgálati osztálya 2020. június 17-én arról értesítette a már ellenzéki vezetésű érdi önkormányzatot, hogy

a 100 százalékban EU-támogatásból pénzelt beruházás során kifizetett összeg 25 százaléka, 70 millió forint visszafizetésére kötelezik őket, mivel nem biztosították a verseny tisztaságát és ez az alapelvi sérelem súlyos jogsértésként azonosítható.

Ennél már csak egyetlen súlyosabb szankció létezik: amikor a támogatás 100 százalékát kell visszafizetni.

Az ellentmondásos körülményeket bizonyítja az is, hogy a Fidesz-kormány egyik minisztériuma döntött így egy, a fideszes önkormányzat által levezényelt közbeszerzésről.

T. Mészáros az Átlátszónak azt állította, hogy a közbeszerzéssel minden rendben volt, az Erdmost.hu-nak viszont részben elismerte, hogy voltak mulasztások a pályáztatás során.

A Fácán utcai szabálytalansági ügyben viszont nem T. Mészároséknak, hanem az összellenzéki vezetésű önkormányzatnak kell fizetnie, emiatt döntött úgy a város új polgármestere, Csőzik László, hogy beperli General-Invest Bau Kft.-t.

Az átlagosan 14 fővel működő építőipari vállalat az Átlátszó szerint több ponton is kötődik az előző, fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz. Így az egyik legnyilvánvalóbb a rokoni szál:

General-Invest Bau Kft. tulajdonosának testvére Bács testvérének a férje.

Az építési vállalkozás 2011 és 2019 között jóval több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési eljárásokat a térségben. 2019-ben 1,7 milliárdos nettó árbevétel mellett 727 milliós forintos adózott nyereséget ért el, 2018-ban és 2019-ben pedig a cég egyetlen tulajdonosa 100 millió forint osztalékot vett ki a cégből.

A profitrátája 2019-ben 42 százalék volt.

Összehasonlításképp: a NER közbeszerzési zászlóshajója, a Duna Aszfalt 15,46 százalékos profitrátával zárta a 2019-es évet. Azaz, a General-Invest Bau Kft. 2019-ben a Duna Aszfalt által elért profitráta háromszorosát, a közönséges, azaz nem kormányközeli cégek profitrátájának pedig a tízszeresét érte el – írja az Átlátszó.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek