Prof. Dr. Szijjártó úgy tudja, a kínai vakcina minőségéhez „nem fér kétség”

Mindenki megnyugodhat.

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása – fogalmazott a magyar „külügyminiszter” a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter a pénteken kötött orosz megállapodásról ezt mondta: egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen az orosz vakcinából is két oltás szükséges.

A kínai vakcinákról szólva azt állította: a kínaiakkal folytatott tárgyalások hírére 14 európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél.

Szijjártó szerint „ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is”.

Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is – állította.

Szijjártó úgy tudja, Kínában már több tízmillió embert beoltottak a kínai vakcinával, valamint az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is tömegesen használták ezt az oltóanyagot.

A külügyminiszter azt állította: a kínai technológia minőségéhez és a gyártásban, fejlesztésben, kutatásban részt vevő emberek szakértelméhez nem fér kétség. A kínaiak korrekt tárgyalópartnernek bizonyultak – tette hozzá.

Szijjártó „szégyenteljesnek és gyalázatosnak” nevezte Vera Jourová uniós biztos viselkedését, aki korábban arról beszélt, hogy Magyarországot pénzmegvonással fogják sújtani, ha nem tartja be a jogállamisági irányt.

Az európai polgárok adójából jól fizetett európai bürokratáktól jó lenne, ha inkább az európai országoknak segítenének, hogy minél több életet és munkahelyet tudjanak megmenteni ahelyett, hogy politikai megrendelésre „boszorkányüldözést” folytatnak egyes tagállamokkal szemben – fogalmazott a helikopter-imádó teremfocista.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek