Több ezer tudós figyelmeztet: Óriási természeti katasztrófa vár ránk, ha nem kezdünk el alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

„A klímaválság ellen nincs vakcina”.

Pénteken figyelmeztetést tett közzé százhúsz ország több mint háromezer tudósa, amelyben azt írják,

az emberiségnek sürgősen alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, a Föld felmelegedéséhez, különben óriási kár éri az embereket, főleg a szegényeket és a természetet is.

A tudósok szerint a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban csökkent az a forrás, amelyet az országok vezetői a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra fordítottak.

Mint írták, ha az alkalmazkodás nem gyorsul fel,”egyre nagyobb lesz a szegénység, a vízhiány, a mezőgazdasági károk és a migráció további erősödése óriási emberveszteséggel fog járni”.

Hozzátették,

az egyre súlyosabb áradások és aszályok a globális élelmiszer-termelést akár 30 százalékkal is visszavethetik 2050-re, az emelkedő tengerszint és a heves viharok pedig elpusztíthatnak jelentős méretű lakott területeket, és arra kényszeríthetnek több százmillió embert, aki partokon él, hogy elhagyják otthonukat.

Ezek elkerülése érdekében új és nagyobb erőfeszítésekre, köztük az oktatás színvonalának növelésére van szükség.

A tudósok jövő héten ülnek össze egy nemzetközi csúcstalálkozón, amelynek témája a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lesz.

Ban Ki Mun az ENSZ volt főtitkára, a csúcstalálkozót szervező Globális Központ az Alkalmazkodásért (GCA) szervezet elnöke elmondta,

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás ellen nincs vakcina”.

(hvg.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/AAP/Mick Tsikas)

Valódi Hírek