Sokkoló adatok: A magyar ősz volt a hetedik leghalálosabb egész Európában

Az eddig ismert adatok alapján.

Augusztus 30-a és november 29-e között az elmúlt öt év átlagához képest Lengyelországban ugrott meg leginkább, 45 százalékkal a halálozások száma – derült ki a 444.hu erre az időszakra vonatkozó összesítéséből.

A lap számításai szerint Lengyelországon kívül csak Csehországban volt 40 százalék feletti a többlethalálozás, őket követi Szlovénia 33 százalékkal, majd Bulgária, Belgium és Spanyolország hasonló számokkal.

A most ismert adatok alapján viszont a magyar ősz volt a hetedik leghalálosabb Európában. A vizsgált időszakban ugyanis közel 19 százalékkal haltak meg többen a szokásosnál: több mint 36 ezren a korábbi évek 31 ezres átlagához képest.

A koronavírus-járvány első és második, őszi hullámának összehasonlításában az látszik, hogy azok az országok, amelyeket a tavaszi hullám erősebben érintett – így például Spanyolország, ahol a szokásosnál 2,5-szer többen haltak meg – az őszi hullám már kevésbé volt halálos.

A közép-európai országokat tekintve viszont ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg: míg az első hullám viszonylag kevesebb áldozatot követelt Európa többi országához képest, addig a második, őszi hullám során Csehországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Bulgáriában is kétszer többen haltak meg a szokásosnál.

Magyarország esetében is hasonló figyelhető meg: a másfélszeres határt decemberben léptük át. Szeptember eleje és december vége között pedig

11 696-tal haltak meg többen az előző évek átlagához képest.

A 444 által összesített adatok azonban a következő időszakban tovább változhatnak, annak tekintetében, ahogy a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában utólag, hetekre visszamenőleg jelennek meg az új halottak.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek