Szögesdrótokkal és katonákkal védik a megvadult trumpistáktól a Capitoliumot Biden beiktatásának napján

Hatalmas a készültség Washington D.C.-ben.

Egy kisebb városnyi katona őrzi az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának épületét Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt.

A 25 ezer rendvédelmi dolgozóra azért van szükség, mert tüntetések várhatók, amelyeken agresszív, felfegyverzett Trump-szimpatizánsok is részt vesznek.

A beiktatás Washingtonban szerdán délben, magyar idő szerint este hatkor veszi kezdetét. A ceremóniával kezdetét veszi Joe Biden elnöksége, így ma hivatalosan is átveszi a stafétát búcsúzó elődjétől, a ma délig hivatalban lévő Donald Trumptól.

Biden az ünnepség után az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. A beiktatási ünnepséget hagyományosan Franklin Delano Roosevelt második ciklusának kezdete óta tartják január 20-án, korábban hosszú évtizedeken keresztül március 4-én kezdődhetett az elnöki munka.

A járványhelyzet miatt egyébként is korlátozott számú közönség vehetett volna részt a korábban milliókat megmozgató eseményen. Most azonban a várható tüntetések és az esetleges agresszió miatt fokozottabb készültségre van szükség.

Az alkotmány értelmében a Legfelsőbb Bíróság főbírája, John Roberts esketi fel az elnököt. Az alelnök Sonia Sotomayor, a Legfelsőbb Bíróság latin származású bírája által teheti le esküjét.

Az eskü letétele után Joe Biden elmondja beiktatási beszédét. Ezt elsősorban a járvány okozta kihívásokra, valamint a választások utáni nemzetegyesítésre fogja szentelni.

Az eseményt Magyarországon 17:30-tól közvetíti élőben az ATV és az ATV Spirit.

A Nyugati Fény csapata is egész nap követi az eseményeket, a beiktatási ceremóniáról pedig naprakész, folyamatosan frissülő információkat kaphatnak majd olvasóink.

(mfor/Mérce/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/01/20/onajnarozo-beszedben-elbucsuzott-donald-trump

Valódi Hírek