A Médiatanács felfüggesztette a 92,9 pályáztatását, teljesen bizonytalanná vált a Klubrádió jövője

Felfüggesztették a pályáztatást, miközben 27 nap múlva lejár a jogosultságuk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását – tudta meg a Media1.

A portál az erről szóló napirendi előterjesztést megtalálta az NMHH Médiatanács weboldalán elrejtve, illetve egy, az NMHH ügyeire rálátó informátoruk is megerősítette a hírt.

A Médiatanács azért függesztette fel a pályáztatást, mert fellebbezés érkezett a tanács vélt jogsértéseire hivatkozva. Ilyen körülmények között pedig a pályáztatás nem folytatható, a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele ugyanis befolyásolja a frekvencia hasznosítását.

A pályázati eljárás a várhatóan bíróságra kerülő jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a frekvenciát még jelenleg használó Klubrádió 2021. február 14. után is tovább használhatná azt.

Az NMHH 2020 szeptemberében tette elérhetővé a 92,9 frekvenciát, miután ismételt jogsértésekre hivatkozva nem újította meg a Klubrádió jogosultságát. A Médiatanács közleményében akkor azt írta,

“a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott. Ezért nem hosszabbította meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát.”

Decemberben még úgy tűnt, a Klubrádió mégis túlélhet, az NMHH ugyanis kizárta a frekvenciáért folyó versenyből a a Közösségi Rádiózásért Egyesület tulajdonában álló Spirit FM-et és az Andy Vajna ügyvédje, Biró Balázs által idén létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft-t, így csak a „zebrás rádió” maradt versenyben.

A Media1 cikke szerint viszont a Klubrádió jogosultsága 27 nap múlva, február 14-én lejár, és kétséges az, hogy addig jogerős döntés szülessen a frekvencia hasznosításáról, így egyelőre teljesen bizonytalannak tűnik, hogy 2021. február 15-én az FM 92,9 MHz-en tovább üzemelhet-e majd a Klubrádió, vagy az internetes rádiózás marad az egyetlen megszólalási lehetősége az utolsó ellenzéki rádiók egyikeként emlegetett fővárosi rádiónak.

(Media1 nyomán)

(Kiemelt kép: Béres Márton/Népszava)

Valódi Hírek