Szijjártó a milliós kínaivakcina-beszerzésről: Ha van használható vakcina, azt kötelességünk beszerezni

Erre pedig Brüsszel miatt kényszerülünk.

„Nem a politikusok döntenek arról, hogy milyen vakcinát használjunk Magyarországon” — mondta Szijjártó Péter egy közösségi oldalára feltöltött videóban.

A külügyminiszter kiemelte, hogy vannak szakemberek, akiknek ez a dolguk, a vakcináról történő tárgyalásoknak és a vakcinabeszerzésnek pedig megvan a világos rendje.

Az OGYÉI szakemberei biztonsággal dönthetnek arról a külügyminiszter szerint, hogy milyen vakcinákat lehet alkalmazni, ha pedig egy oltóanyagról megállapítják, hogy az használható, azt a magyar kormánynak kötelessége beszerezni.

Mivel azt látják, hogy az Európai Uniós központi beszerzés nem működik, így minden fellelhető, biztonságosnak minősített vakcinából igyekszik beszerezni a magyar kormány.

A kínai korcsoportokkal kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy egy adott ország a kora miatt veszélyeztetett csoportokban kezdi az oltást, vagy a mozgékonyságuk miatt valószínűleg potenciálisabb terjesztő csoportokban, az mindössze stratégia kérdése.

Kínában szerinte az utóbbi stratégiát követték, amikor a kínai vakcinával először a 18-59 éves korosztályt kezdték el oltani.

Aláhúzta, hogy az oroszokkal és a kínaiakkal is csak akkor kezdődhetnek meg érdemben a tárgyalások, miután az OGYÉI áldását adta a vakcinákra.

„Amikor kiderült, hogy a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínaiakkal, akkor jó néhány másik uniós ország nagykövete is bejelentkezett a kínaiaknál egyeztetésre” — tette hozzá.

A teljes videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek