Kiakadt a szakértő: Durva kapcsolati erőszakot tálalnak „szerelemként” a Való Világban

A műsor már a készítők szerint is problémás.

„A szemünk láttára bontakozott ki egy durva, módszeresen felépített kapcsolati erőszak, a hallgatással büntetéstől a személyiség, az önértékelés leépítésén át a verbális bántalmazásig, fenyegetésig” – írja Mérő Vera, emberi jogvédő, médiakutató az általa létrehozott Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű Facebook-oldalon az RTL Klubon futó Való Világ legutóbbi részeivel kapcsolatban.

Mérő ezt a „villa szerelmespárjával” Renátóval és Fruval kapcsolatban írta, akik között a műsor nézői eddig láthattak: „szexuális tárgyként használást, nyomásgyakorlásra bekövetkező aktust, hihetetlen stílusú, fenyegető alázást és a fizikai erőszak belengetését”.

A szakértő állítását jól bizonyítja többek közt a műsor 56. része is, amelynek végén egy több perces összeállítást láthatunk a két villalakó szerelmi életéről.

A részletet a műsorvezető, Gáspár Győző ironikusan úgy vezeti fel, hogy Renátó és Fru szeretetteljes párkapcsolata azért működik jól, mert többek közt elismerő szavakkal látják el egymást, minőségi időt töltenek együtt megajándékozzák egymást vagy szívességet tesznek a másiknak.

A pár perces összeállításban ehhez képest az látható, hogy Renátó minősíthetetlen hangnemben beszél Fruzsinával, akinek egy adott ponton „viccből” a szájába köp, amire a lány is ugyanezt teszi viszonzásként.

A legmegdöbbentőbb részlet viszont mégis talán az,

amikor Fru nyomatékosan közli, hogy nem szeretne kamerák előtt lefeküdni Renátóval, a következő bejátszásban viszont mégis sor kerül az aktusra.

Míg egy néhány nappal ezelőtti adásban amiatt vesznek össze, mert a férfi „betegesen féltékeny”, és azzal vádolja Fruzsinát, hogy egy másik villalakóval „feküdt össze”.

Az RTL oldalára is feltöltött videóban pedig Fru a veszekedésüket követően úgy fogalmaz,

„Nem jó érzés a Renátóval rosszban lenni, kicsit ilyen lelki terrort alkalmaz, félek tőle, amikor rosszban vagyunk, olyan dolgokat oda tud szúrni, ami az embernek annyira fáj, és ilyenkor idegesen alszom el.”

„Bevallom, sokkolt, amit láttam, élesben nézni a durva abúzust nem szívderítő. De ami ennél is jobban sokkolt, az a reflektálatlanság” – fogalmazott mindezzel kapcsolatban Mérő Vera, aki bejegyzésében a villa másik szerelmes párját, Danit és Virágot is felhozza rossz példaként.

Mérő szerint a két villalakó kapcsolata „bántalmazó elemeket mutató, nőelnyomó, személyiség leépítő”, magában foglalva a megerőszakolt lány megkérdőjelezését, az áldozathibáztatást és a szoftpornográf játékokat is. Virág ugyanis a korábbi adások egyikében bevallotta, hogy megerőszakolták, ezt viszont a többi villalakó, köztük az állitólagos szerelme is megkérdőjelezte.

Az áldozathibáztató esetre később reagált is az RTL, a Reggeli című műsorukba pedig éppen Mérő Verát hívták be szakértőnek.

„Pont ezért döbbenetes, hogy éppen a Fru és Renátó között kibontakozó, tipikus bántalmazó helyzetet hagyják szinte szó nélkül, epizódok óta.

Nem hangzik el, hogy ez a felállás itt pontosan micsoda, és hogy nem, az átmeneti csend, az időszakos béke nem jelenti azt, hogy minden rendben van.

Ez lenne a csatorna felelőssége. Főleg, mert a bántalmazott többször elmondja, hogy vele eddig életében az összes férfi így bánt” – írja a szakember, aki megjegyzi azt is, hogy a ValóVilág másik műsorvezetője, Puskás Péter egyszer „korrektül” megjegyezte, hogy így senkivel sem lehet beszélni, és reméli, férfitársai többsége hozzá hasonlóan kínosan érzi magát a látottaktól.

Az RTL végül pénteken elismerte, hogy a műsoruk több ponton is problémás, Mérő Verának a készítők azt írták, „a messzemenőkig egyetértenek” az általa megfogalmazott állításokkal, és lesz is szó erről, érdemben.

Puskás a 444.hu megkeresésére úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy felelősségteljes kommentárokat fűzzenek a villában látottakhoz, mert ennek hatására tudják a megfelelő irányba elmozdítani a közvélekedést.

„Közszereplőként mindig is kiemelkedően fontosnak tartottam, hogy kiálljak társadalmi ügyek mellett: legyen az a környezet – és állatvédelem, oktatás vagy akár a cyberbullying jelensége. Nem a trendkövetés miatt teszem ezt-ahogy sokan mások-, hanem a saját lelkiismeretemet és a világnézetemet követve. Örülök annak, hogy a ValóVilág10 powered by Big Brother készítői mindig teret adnak annak, hogy elmondhassam a saját gondolataimat – akár nem tetszésemet (…)

Ugyanakkor van az a szint, amikor már nem csak a véleményeket kell hangoztatni, hanem magasabb szintre emelni a problémák megoldását és még jobban egyértelműsíteni kell a közönségben, hogy amit látnak, az nem elfogadható. Azt is látnunk kell, hogy ezek olyan témák, amikkel minden nap találkozhatunk az utcán, ez a műsor pedig erősen tükröt tart a társadalomnak” – írta az énekes.

(Nem tehetsz róla, tehetsz ellene – Facebook/ RTL/444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: RTL)

Valódi Hírek