Izraelben már az első dózis beadása után látszanak a tömeges oltás hatásai

Pedig az még nem is nyújt teljes védelmet.

A Klalit nevű izraeli egészségbiztosító pénztár 200 ezer 60 évnél idősebb páciens adatai alapján kimutatta:

harmadával kevesebb idős fertőződött meg az első dózis vakcina beadása után 2 héttel. Sokatmondó, hogy nem csupán az oltottak körében csökkent a fertőzések száma az elmúlt időszakban.

A Pfizer és a BioNTech által beoltottakat a vakcina ugyanis abban is megakadályozza, hogy továbbadják a fertőzést. A vakcina beadását követő 5-12 napban nem csökkent jelentősen a fertőzöttek aránya, azonban a 13. és a 14. napon már szignifikáns csökkenést mutattak az adatok a teljes lakosság körében.

Ez az első elérhető bizonyíték arról, hogy a Pfizer által kifejlesztett vakcina a fertőzés továbbörökítését is gátolja. Ran Balicer, a Klalid kutatója szerint ezek ugyan részleges eredmények, mégis nagyon biztatóak.

A kutató szerint az oltás dózisa még nem nyújt teljes védelmet. Éppen ezért

az oltottaknak továbbra is óvatosaknak kell lenniük, arcmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a közegészségügyi utasításokat a körülöttük élők védelme érdekében“.

Balicer szerint a következő hetekben kiderül, hogy az oltás elősegíti-e a súlyos fertőzöttek és kórházban fekvők számának csökkentését is. A Pfizer és BioNTech közös vakcináját két lépésben kell beadni; a második dózisnak hozzávetőlegesen három héttel kell követnie az elsőt.

A vakcina második adagjának beadását követő egy hétben alakul ki a teljes védettség, amely 95%-os védelmet jelent. Ebben az esetben az illető elkaphatja a koronavírust, de nagyon enyhe tünetekkel, és biztosan nem hal bele, illetve kórházba sem kerülhet a fertőzés miatt.

Izrael december 20-án kezdte meg az idősek és az egészségügyi dolgozók oltását.

Az ország hamar világelső lett beoltottak számában lakosságarányosan. A vakcina első dózisát eddig kétmillióan kapták meg a Magyarországhoz hasonló lakosságszámú országban.

Izraelben néhány napja elkezdték a már beoltottak számára a második dózissal való oltását. Rövidesen tehát újabb eredmények érkezhetnek az országból.

(24.hu nyomán)