Újabb koronavírus elleni vakcina lesz elérhető az unióban

Engedélyezést kért a gyártó az uniótól.

Az AstraZeneca svéd-brit cég is kérte oltóanyagának jóváhagyását az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Ennek várhatóan semmi akadálya nem lesz, hiszen az Egyesült Királyságban már oltanak a nem mRNS-alapú, hagyományos típusú oltással.

A vakcina hatásfokával kapcsolatban korábban voltak kételyek, ezek azonban a gyártó hibás dokumentációjából adódtak: ez az oltóanyag is hasonlóan hatásos, mint a már jóváhagyott Pfizer-BioNtech és Moderna mRNS alapú vakcinái.

Ursula Von Der Leyen, a bizottság elnöke üdvözölte a bejelentést, az EMA pedig megerősítette, hogy gyorsított eljárásban fogják vizsgálni a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Az unió és a gyártó megállapodása szerint amint az oltóanyag biztonságosnak és hatásosnak bizonyul a koronavírussal szemben, a bizottság a tagállamok nevében 300 millió adagot vásárol meg, további 100 millió adag beszerzésére vonatkozó lehetőséggel.

Mivel az unió tagállamai egységesen vásároltak az oltóanyagokból, hamarosan Magyarországon is elérhető lesz az AstraZeneca vakcinája.

(ec.europa.eu)

Valódi Hírek