Kiderült: Nyilatkozatot kell kitölteniük a mentősöknek, ha nem kérik a COVID-vakcinát

Győrfi Pál azt mondja, így akarják felgyorsítani a folyamatot, a dolgozók szerint viszont nyomásgyakorlás állhat a háttérben.

„A tájékoztatás birtokában az alábbi nyilatkozatot teszem. A számomra felajánlott, a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty COVID-19 mRNS oltóanyaggal1 történő védőoltást mint egészségügyi ellátást – élve az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 20. §-ában biztosított jogommal – nem kérem” – olvasható abban a nyilatkozat sablonban, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozói kaptak nemrég, és amely a HVG birtokába került.

A lap forrása szerint

a nyilatkozatot azoknak kell kitölteniük, akik nem akarják beoltatni magukat a COVID-vakcinával.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a HVG-nek ezzel kapcsolatban azt írta, a nyilatkozat célja, hogy ezzel is meggyorsítsák az oltás folyamatát, szerinte ugyanis ezzel biztonságossá teszik a szervezést.

„Hiszen, ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk” – írta Győrfi. Hozzátette azt is, hogy az OMSZ mellett más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik a nyilatkozat.

Azzal viszont állításuk szerint a Magyar Orvosi Kamara és más kórházi dolgozók sem találkoztak eddig.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a nyilatkozat valós célja egyrészt „egy bújtatott nyomásgyakorlás lehet”, hogy így hozzák meg az OMSZ dolgozóinak kedvét a vakcinához, másrészt viszont az is, hogy ezzel vegyék le a felelősséget a mentőszolgálat válláról.

A nyilatkozat kitöltésével ugyanis azok a mentődolgozók, akik nem oltatják be magukat, vállalják az ezzel járó kockázatokat.

Győrfi viszont azt állította, hogy azok, akik most nem kérik a vakcinát, később, a lakossági oltás során még mindig beoltathatják magukat.

Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Szabad Európának nyilatkozva beszélt arról, hogy a munkáltatók dönthetnek úgy, hogy kötelezővé teszik a védőoltást. Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása,

a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Ezt a lépést a Semmelweis Egyetem vezetősége meg is tette: dolgozóiknak két választása van; vagy beoltatják magukat vagy kétnaponta teszteltetnek.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek