Megmagyarázták, miért volt több mint 5500 milliárd tavaly az államháztartási hiány

Naná, hogy ők mindent jól csináltak.

2020 decemberében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel a múlt évre vonatkozó éves deficit 5548,6 milliárd forint lett – közölte hétfőn előzetes adatai alapján a Pénzügyminisztérium.

A kormány év végi forrásbiztosító intézkedései mintegy 1200 milliárd forint többletkiadással jártak, melyek a kórházak adósságrendezésén túl gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokat, kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálták.

Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9 százalék körül lehet a PM várakozása szerint.

A minisztérium közleménye hangsúlyozta: a járvány első és második hullámának idején is a kormány legfontosabb célja az életek védelme, és a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése. A kormány felelős döntése értelmében nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon, vagy a munkahelyét megtarthassa. Ennek érdekében a költségvetés vállalta a legnagyobb kiadásokat, így

a meghozott intézkedések következtében a központi alrendszer 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet.

A tavalyi évben a központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 641,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 46,7 milliárd forintos többletet értek el.

Valódi Hírek