Ha Pelosi terve bejön, Trump soha többé nem indulhat választáson

A demokrácia veszélyeztetése az új hívószó az amerikai politikában.

Donald Trump hívei szerda este megostromolták a Capitoliumot; a leköszönő elnök maga biztatta követőit, hogy ne fogadják el a választások eredményeit.

A kongresszus terve Nancy Pelosi elnök vezetésével az, hogy Donald Trumpot először felmentik hivatalából, azután pedig alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményeznek ellene.

A leköszönő elnök felmentése a 25. alkotmány kiegészítés alapján lehetséges, amelyben az szerepel, hogy az elnök eltávolítható, amennyiben alkalmatlan hivatalának ellátására. Az alkalmatlanság elvileg fizikai, de mentális problémákat is jelölhet. Az eljárást az alelnök, Mike Pence indíthatja meg, aki mindezidáig lojális volt Trumphoz, ez esetben ő látná el az elnöki feladatokat Joe Biden beiktatásáig.

Pelosi viszont már a második lépésre készül, az úgynevezett „impeachmentre”; ez az elnök alkotmányos felelősségre vonása, melynek szükségességét illetően Pelosi a demokrácia veszélyeztetésére hivatkozott. Amennyiben ezt sikerül keresztülvinni,

Trump többet nem indulhat választáson, és a republikánus párt renoméja is komoly károkat szenved.

Az Egyesült államok külügye és diplomatái is úgy látják, hogy az eljárásokat meg kell indítani, mert árthat az ország megítélésének, ha nem vonják felelősségre Trumpot. Mike Pompeo külügyminiszter reakciójára egyelőre várnak.

 

Valódi Hírek