Eltitkolt zaklatási ügy miatt menesztették hirtelen a Debreceni Egyetemi kitüntetett dékánját

Etikai vizsgálat is folyt ellene.

Etikai vizsgálat után mentették fel hirtelen indoklás nélkül tavaly áprilisban Bálint Péter József Attila-díjas, lovagkereszttel is kitüntetett írót a Debreceni Egyetem dékáni székéből — írta meg hétfőn a 24.hu.

A lap megtudott néhány részletet a különös távozás okairól. A lap szerint Bálint távozása mögött egy eltitkolt zaklatási ügy állhat, ezt alátámasztja az is, hogy a dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen, amit az intézmény etikai bizottságának egyik tagja is megerősített a 24.hu-nak.

Az eljárás zaklatási vád miatt indult, és a dékán számára elmarasztaló eredménnyel zárult a lap értesülései szerint.

Bálint Pétert egy női oktató jelentette fel, mert „megengedhetetlenül közeledett hozzá. Bálint az eljárásban ezt nem ismerte el, azt mondta, a stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó” — mondta a neve elhallgatását kérő forrás. Az etikai bizottság vezetője, Fézer Tamás nem nyilatkozott az ügyben.

Az oktatók közül azonban ketten is megerősítették, hogy tudnak a zaklatási vádról, egyikük azt mondta, „nagyon-nagyon felkavaró és nehéz”, a másikuk nem tudott az ügyről további részletekről beszámolni.

Bálint Pétert 2012-ben tüntették ki József Attila-díjjal, 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazták. A mesekutató-író 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon.

A kar Irodalmi, Kommunikációs, Kulturális Antropológiai Tanszékének is a vezetője volt, ott már nem szerepel a neve.

A 24.hu további kérdéseket tett fel az egyetemnek, amelyekre még nem kaptak választ.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek