Orbán jövő héttől új embertől kap tanácsokat az uniós kérdésekben

Nevesítették az új emberét.

Január 15-étől Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium eddigi államtitkára a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkárként dolgozik tovább a Miniszterelnöki Kormányirodán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szombaton.

Bóka feladata az lesz, hogy

a miniszterelnököt segítse az európai uniós tagállamokkal, illetve az uniós intézmények képviselőivel folytatott tárgyalásai során.

Részt vesz az európai uniós tematikájú kormányülések előkészítésében, valamint egyeztet a miniszterekkel az uniós tagsághoz kapcsolódó magyar kormányzati álláspontról – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Bóka János/ Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Orbán december végén alakította át az uniós ügyek felügyeletét a kormányban. A december 29-én megjelent Magyar Közlönyből ugyanis kiderült, hogy Orbán az Európai Unió intézményeivel való kapcsolattartásban lényeges pontokon ismét személyes felelősséget vállal és közvetlenül magához vonja a tárgyalási hatásköröket – írta meg a Telex.

A miniszterelnök által aláírt rendelet emellett nevesítette azt is, hogy „a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkárt fog kinevezni, aki a kormányfő megbízásából ezen tárgyalásokon őt képviseli vagy helyettesíti.

Ezt a pozíciót tölti be január 15-től Bóka János.

(MTI/Telex nyomán)