Szakértők szerint ilyen hatással lesz Magyarországra Trump csúfos bukása és a capitoliumi zavargások

Az elnök egy elszabadult bombázóhajó, ami léket kapott, és lassan elsüllyed a tengerben.

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Hardy Mihály és Para-Kovács Imre műsorvezetők szakértőkkel beszélgettek arról, mi várható az Egyesült Államokban és Európában a Capitolium ostroma után. Az Egyesült Államok leköszönő elnökének ciklusa január 20-án délben lejár, így kérdéses, mi fog következni az elnök távozását követően.

Simonyi András, Magyarország korábbi USA-beli nagykövete szerint sokan attól tartanak, hogy Trump „becsavarodott„. Simonyi szerint sokkos állapotban van az Egyesült Államok társadalma, amelyet a 2001. szeptember 11-ei időszakhoz hasonlított — szerinte a különbség csupán az, hogy ez most „amerikaiak által elkövetett terrortámadás volt„.

Szerinte sokan rájöttek, hogy az USA demokráciája nem olyan érinthetetlen, mint eddig hitték. Trumpot egészen egyszerűen semmi nem érdekli, és még a volt hadügyminiszterek figyelmeztető szava — amelyben arra kérik Trumpot, hogy ne vesse be a hadsereget hatalmának megőrzéséért — sem kötelezi őt semmire.

Simonyi úgy véli, hogy a következő 11-12 napot ki kell bírni, addig hadd dühöngjön az elnök, csak ne fajuljon el a jelenlegi helyzet. A szövetségi fővárosban este hattól minden nap kijárási korlátozások vannak érvényben, amelyet szigorúan betartatnak, hogy ne kerüljön sor ismételt ostromra a tüntetők részéről.

A volt nagykövet szerint már mindenki vágja a centit, és várják, hogy Joe Biden végre hivatalba lépjen, és véget érjen a jelenlegi káosz. A szenátusban nyolc év után lesz újra demokrata többség, és a georgiai választási vereséget a republikánusok Trump egomán viselkedésének köszönhetik. Simonyi szerint Amerika a jelenlegi válságból megerősödve fog kikerülni.

Timothy Garton Ash brit történész azt állítja, hogy Trump a legrosszabb elnökként kerül majd be a történelemkönyvekbe.

Trumpék akcióját a republikánus szavazóknak a jelentős kisebbsége, 45%-a támogatta, ez pedig jelentősen árthat az Egyesült Államok renoméjának.

A szakértő szerint Trump bukása megrendíti majd az Orbán Viktorhoz, Boris Johnsonhoz és Jarosław Kaczyńskihez hasonló európai populisták hatalmát. Ennek ellenére szerinte Biden nem fog túl sok energiát fordítani az európai demokráciák megvédésére.

Szelényi Iván szociológus, az amerikai Yale Egyetem korábbi professzora szerint figyelemreméltó, hogy a republikánus szavazók 70%-a szerint elcsalták a választási eredményeket. Szelényi szerint Európában az etnikai nacionalizmus időzített bombaként ketyeg, és ennek oka, hogy a posztkommunista országokban, köztük Magyarországon a szavazók fogékonyabbak a homogén nemzetállami gondolatra.

Andor László, volt európai uniós magyar biztos úgy véli, hogy Európában nem támadnának rá a törvényhozás épületére, mert nincs olyan erővel jelen a rasszizmus, mint az USA-ban. Szerinte az öreg kontinensen egyik vezető sem élne olyan radikális eszközökkel, mint Trump hatalmának megtartása érdekében.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa az Országgyűlésben írásbeli kérdést tett fel Orbán Viktornak és Pintér Sándor belügyminiszternek.

A politikus bízik abban, hogy Magyarországon nem fog megtörténni az 2022-ben, mint ami most az Egyesült Államokban, de ehhez politikai garanciák is kellenek.

Kocsis arról érdeklődött Orbántól, hogy elfogadja-e a parlamenti választás eredményét, ha végül nem győzedelmeskednek a jelenlegi kormánypártok. A politikus a belügyminisztertől arról érdeklődött, hogy a választások utáni átmenet idején garantálja-e a leköszönő kormány, hogy fenntartja a közrendet az állampolgárok védelmének érdekében.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek