Ezekre az intézkedésekre számíthatunk az EU új, baloldali elnökségétől

Hosszú idő óta először van baloldali kormány az EU élén.

Január elsejével Portugália hivatalosan is átvette Németországtól az Európai Unió soros elnökségének feladatait. A 750 milliárd eurós koronavírus-mentőcsomag elosztása tehát már az ő feladatuk lesz, António Costa szocialista-baloldali kormányára marad, hogy a súlyos válságban fogant 2021-es év első felén átvezesse a 27 tagállamot.

1986 óta idén negyedszer lehet soros elnök Portugália, ám a hosszú idő óta tartó jobboldali elnökségek után

idén először bizonyíthat szocialista-baloldali kormány az EU élén.

Ana Paula Zacarias portugál EU-ügyi miniszter november végén leszögezte: egy egyenlőbb, igazságosabb és radikálisan zöldebb Európát akarnak, és ennek érdekében fogják felhasználni EU-s elnökségüket is.

Lisszabon legfontosabb prioritása egy erős, ellenálló Európa, amely három cölöpre épül: a fenntarthatóságra, az innovációra és a polgárok jólétére.

Fontos szerepet szánnak a „Digitális Demokráciaprogram”-nak is: szerintük az internet szabadságát, illetve szabadságjogainkat és egyenlőségünket a nagy techcégek és a digitális megfigyelőrendszerek veszélyeztetik, ez ellen pedig csak EU-s szinten lehet tenni. 2021. első hónapjaiban ehhez egy cselekvési tervet készítenek.

A járvány előidézte válság hatásait enyhítendő a portugál elnökség a „kettős kilábalás” elvét dolgozta ki:

Minél hamarabb magunk mögött kell hagyni a járványt és a válságot, másrészt a gazdaság újjáépítésénél az eddigieknél sokkal szigorúbban kell képviselni a zöld gazdaság elveit. Ennek része az is, hogy

a szociális- és munkajogokat EU-szerte egyértelműen lefektetnék és szavatolnák.

Májusra lesz kész az az akcióterv, amely az alapvető munka- és szakszervezeti jogokat rögzíti, és ezek betartását minden tagállamtól meg is követelik. Ana Zacarias szerint a polgárok bizalma az utóbbi években elveszett az EU-ban, ezért is szükségesek a fenti lépések.

További feladatának tartja a portugál kormány, hogy az USA és EU kapcsolatát javítsák. Ennek ügyében sokat remélnek Joe Bidentől és kormányától, illetve

Brüsszel és Washington közeledésének alapját a klímaválság elleni szorosabb együttműködésben látják.

Két csúcstalálkozót is szervez a soros elnökség idén: a 16. EU-India csúcson az EU-India szabadkereskedelmi egyezmény feltételeinek tárgyalásai várhatóak, de az Afrikai Unióval közös csúcstalálkozó is lesz, ezen kívánja a portugál elnökség felhívni a figyelmet a kontinens és egyáltalán a globális dél előnytelen gazdasági helyzetére.

Zárszóként novemberben a portugál elnökséget előkészítő miniszter azt is leszögezte, mint a múltban, Potugália ma is a többoldalú, multilaterális egyezmények elkötelezett híve, ezek közül minél többet akar megvalósítani elnöksége idején.

(Mérce nyomán)

(kiemelt kép: portugalresident.com)

Valódi Hírek