Varga Mihály nagyon kiakadt arra, hogy Surányi szerint a kormány 2 ezer milliárd forintról nem tud elszámolni

„Valamit nem vettünk észre?” – írta a pénzügyminiszter.

Beszámoltunk róla, hogy Surányi György az MNB volt elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a magyar kormány körülbelül

2 ezer milliárd forinttal

nem tud elszámolni. Szerinte a hiányzó összegből vagy olyan beruházásokat finanszíroztak, amelyek amúgy is megvalósultak volna, vagy ez a pénz egyszerűen eltűnt a süllyesztőben.

A volt jegybank elnök kijelentésére szerda reggel hivatalos Facebook-oldalán reagált Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt írta:

Valamit nem vettünk észre? 2000 milliárdnak már csak fel kellett volna tűnnie!”

A pénzügyminiszter pontokba szedve reagált Surányi állításaira, így szerinte nem igaz az, hogy csak a nagy cégek kaptak támogatást, a kicsik nem.

Munkahelyvédelmi támogatásban 207 ezer, KFI munkakörben még 22,3 ezer munkavállaló adtunk segítséget, amit a második hullámban 73 ezer fős ágazati bértámogatás növelt. Ráadásul a KATA-s vállalkozások adó-, és járulékmentessége célzottan a kisvállalkozóknak ment” – magyarázta Varga.

Arra a kijelentésre, hogy „több a munkanélküli, mint amit a hivatalos számok mutatnak”, a pénzügyminiszter szerint a baloldalon éppen ez „fáj a leginkább”, hogy most 850 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010 előtt, és a regisztrált álláskeresők száma míg a járvány előtt 281 ezer fő volt, járvány tetőpontján 376 ezer fő, ez a szám most 291 ezer fő.

Varga szerint Surányi elfelejtkezik arról is,

hogy a járvány hatására sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben, mint korábban.

A pénzügyminiszter szerint az sem igaz, hogy túl sok támogatás ment volna határon túlra és a sportra. Vélekedése szerint ugyanis a baloldalon „mindig vörös posztó volt a Vajdaság, vagy Erdély támogatása. (…) Aki pedig a sportot nem tekinti a XXI. században gazdasági ágazatnak is, annak hiába magyaráznánk mennyien dolgoznak és élnek ebből, nemcsak sportolóként.”

Varga azt írta, nem igaz, hogy a 2008-as válságot jobban kezelték, mint a mostanit, mert kisebb volt a hiány. Hiszen – mint írta – „a reálgazdasági helyzet sokkal rosszabb volt. Adókat emeltek, elvettek 13. havi nyugdíjt és bért, a válság pedig hosszú évekre elhúzódott”.

Azt viszont elismerte, hogy Surányi Györgynek igaza van abban, hogy a gazdasági fellendülés és a válságból való kilábalás 2021-ben gyenge lesz, mert ez a külső környezettől is függ.

„De ha igaz, amit mond, hogy a beruházásoktól, exporttól sok minden függ, akkor jó hírem van:

30 éve nem ment egyetlen évben annyi állami támogatás beruházásokra, mint idén. A kormány a házi feladatot elvégezte”

– írta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Valamit nem vettünk észre? 🤔 2000 milliárdnak már csak fel kellett volna tűnnie! Surányi György szerint ennyit tüntetett…

Posted by Varga Mihály on Tuesday, 29 December 2020

 

Valódi Hírek