Pert nyert Karácsony Gergely Orbán vejével szemben: nem sértő a Tiborcz-adó

Tiborcz István most már hivatalosan is része a közéletnek.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely főpolgármester ellen indított polgári perben. Eszerint az, hogy a főpolgármester Orbán Viktor veje után nevezett el egy adófaját,

nem sértette Tiborcz becsületét vagy a névhasználathoz fűződő jogát.

Tiborcz István egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt volna Karácsonytól azért, mert szerinte a főpolgármester a tavalyi önkormányzati választási kampányában visszaélt a nevével és megsértette a becsületét, amikor Tiborcz-adónak nevezte el azt a tervezet adót, amit a luxusingatlanokra akar kivetni.

A bíróság megalapozatlannak találta a keresetet mind a jóhírnévhez és becsülethez való, mind pedig a névhasználati jog vonatkozásában. A döntés még nem jogerős.

A bíró azzal indokolta a döntést, hogy

  • a sérelmezett kifejezést választási kampányban használták
  • a közszereplők köre tágabban értelmezhető, mint a politikusoké, így az sem sérelmes, ha valakinek a nevét egy adófajtával kapcsolják össze.

A budapesti főpolgármester a Facebook-oldalán reagált a bírósági döntésre.

„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek”

– írta Karácsony.

Hozzátette, mindeközben „Tiborcz István apósa”, azaz Orbán Viktor a nemrég bevezetett adóstoppal megtiltotta az önkormányzatoknak az ilyen adók kivetését. A járványhelyzet alatt ugyanis az önkormányzatok semmilyen adót nem vethetnek ki, sőt szolidaritási adót is kell fizetniük.

Emellett a kormányfő néhány napja jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságvédelmi intézkedések keretében a kis és középvállalkozások számára felére csökkentik a helyi iparűzési adót.

Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a…

Posted by Karácsony Gergely on Tuesday, 22 December 2020

(via hvg.hu)

Valódi Hírek