Bejelentették: Újabb 40 páncélozott járművet kap a Magyar Honvédség

Így azok az alegységek is védelemhez jutnak, amelyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélőképességi jellemzőkkel bíró járműveket.

Újabb negyven, négykerékmeghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség – közölte hétfőn a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága.

Az ezzel kapcsolatos közleményből kiderült, ez része annak a több mint 300 páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa

már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

A projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi – közölték, hozzátéve, hogy az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licenszt adó török cég szállítja a járműveket.

A negyven eszköz nagyon hasonló ahhoz a tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járműhöz, amely nemrég már megérkezett a Magyar Honvédséghez.

Gidrán katonai járművek Magyarországon. Forrás: HM Zrínyi Nonprofit Kft.

Mint írják: a második fázisban történik a négykerékmeghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

„A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során.

Alkalmazásukkal olyan alegységek személyi állománya is fokozott védelemben részesül, amelyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélőképességi jellemzőkkel bíró járműtechnikát” – olvasható a közleményben.

(via MTI)
(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Valódi Hírek