Bejelentés: A DK-nak köszönhetően közvetlenül is uniós pénzhez juthatnak az önkormányzatok

Konkrét uniós források, távol a kormány enyves kezeitől.

Elindul a Közvetlen Európa Munkacsoport, amely önkormányzatokat és civil szervezeteket támogat abban, hogy közvetlen uniós forráshoz juthassanak — jelentette be Dobrev Klára, a a DK politikusa hétfői sajtótájékoztatóján.

2019 tavaszán az Európai Parlamenti választási kampányban tettek egy ígéretet, ami arról szólt, hogy elérik, hogy az önkormányzatok a magyar kormány közreműködése nélkül, közvetlenül az Európai Uniótól juthassanak uniós támogatásokhoz.

A Dobrev által bejelentett kezdeményezés jelentősen túlmutat azon, hogy csupán vállalásnak lehessen nevezni.

“A Demokratikus Koalíció EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként büszkén jelenthetem be önöknek, hogy 2021. január 1.-től elindul a Közvetlen Európa Munkacsoport.” — mondta.

A munkacsoport önkormányzatokat fog segíteni abban, hogy uniós pályázatokon induljanak és uniós támogatási összegekhez jussanak. A magyar önkormányzatok és civil szervezetek tehát ahhoz fognak segítséget kapni a munkacsoporttól, hogy közvetlen uniós forrásokhoz jussanak, méghozzá

“tisztes távolságban a kormány és a Fidesz enyves kezeitől” — fogalmazott a politikus.

A Közvetlen Európa Munkacsoportot Rónai Sándor fogja vezetni, ő beszélt a részletekről is a sajtótájékoztatón. Rónai elmondta, hogy a munkacsoport az önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen uniós forrásokhoz jutásának egész folyamatát fogja segíteni, a tervezéstől a pályázat megírásán át egészen a beadásig.

Ez négy típusú feladatot jelent:

  • a pályázatfigyelést
  • az önkormányzatok tájékoztatása a lehetséges pályázatokról
  • a szakmailag elismert pályázatíró cégek felkeresése, ezek összekapcsolása az önkormányzatokkal
  • az önkormányzatok közötti koordináció elősegítése

Rónai hozzátette, hogy az érdeklődés már most is óriási, az önkormányzatok és a civil szervezetek már most is tucatjával keresik fel őket. Kiemelte: ez is azt mutatja, hogy igény és szükség bőven van az uniós pénzekre, de az önkormányzatok tudják: ha mindezt a magyar kormányon keresztül akarnák intézni, annak kormányzati lopás lenne a vége.

A DK szerint egy álom válik valóra a kezdeményezéssel. Rónai Sándor felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy pályázati források ügyében nyugodtan keressék meg a DK-t, várják a jelentkezéseket.

A sajtótájékoztatót itt tudod megnézni: