Nem hiszed el: A Fidesz megtorpedózott egy EP-szavazást, mert szerintük az megsértette a jogállamiság elvét

Még jó, hogy komoly, mert viccnek kicsit durva lenne.

A Fidesz európai parlamenti (EP) frakciója szerint jogállamisági problémákat vet fel az EP házszabályának csütörtökön elfogadott, koronavírus-járvány miatti módosítása.

A fideszes EP-frakció csütörtöki közleményben arról magyaráznak: a tíz hónappal a járvány kitörését követően elfogadott házszabály-módosítás megkésett, illetve eljárásjogi és tartalmi problémákat vet fel, az EP szerepvállalása szembe megy az európai uniós szerződésekkel, ezért a módosítások nem támogathatók.

Az Európai Parlament a rendkívüli járványügyi körülményekre tekintettel március óta jelentős részben távmunkában működik, a képviselők távszavazással tudják voksukat leadni, továbbá valamennyi képviselői jogot digitális formában gyakorolnak.

A testület házszabálya nem teszi lehetővé a távműködést, ezért az EP alkotmányügyi bizottsága kidolgozta annak módosítását.

Ezt a plenáris ülés csütörtökön ugyanabban a távszavazási rendszerben fogadta el, mint amelynek kapcsán a jogszerűségi problémák felvetődtek, márpedig erre nem ad lehetőséget az eljárási szabályzat – írja a Fidesz.

Az Európai Parlament ugyanazzal a jogilag kifogásolható eljárásrenddel szavazott, amely szavazási móddal kapcsolatos jogszerűtlenségeket hivatottak volna kiküszöbölni. Ezért

a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem támogatta a rendkívüli helyzetre vonatkozó házszabály-módosítást.

„Egy ilyen jelentőségű házszabály-módosítás sérti a jogbiztonságon, kiszámíthatóságon alapuló jogállamiság elvét és a szerződések szellemét”

– fogalmaznak a fideszesek.

Valódi Hírek