Milliárdokat sikkaszthatott a FŐTÁV fideszes exigazgatója, feljelentették

Mitnyan György korábban a Hegyvidék polgármestere is volt.

2019 október 12-én, az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló, kétmilliárd forint értékű szerződést Mitnyan György, a FŐTÁV akkori vezérigazgatója. A főpolgármester-választás azonban nem a Fidesz tervei szerint alakult, és az új főpolgármester, Karácsony Gergely nem sokkal választási győzelme után elbocsátotta Mitnyant.

A FŐTÁV új vezetése vizsgálóbizottságot állított fel, hogy kivizsgálják a korábbi időszak esetleges törvénysértéseit és a cég szerződéseit. A vállalat menedzsmentje részletes jogi szakvéleményt rendelt meg, amely megállapította, hogy

olyan szabálytalanságok és visszaélések történtek a cégnél, amelyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját.

A korábbi cégvezető szerint az új városvezetés boszorkányüldözést folytat ellene, ugyanis szerinte korábban minden rendben volt a cég működésével.

A FŐTÁV felügyelőbizottsága felkérte a vizsgálatot folytató céget, hogy tegyen feljelentést a korábbi vállalatvezetés ellen.

Mitnyan György menesztése nem okozott meglepetést fideszes körökben, ugyanis ő a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat politikai kinevezettjének számított. Mitnyan korábban, Pokorni Zoltán hivatalba lépése előtt a XII. kerület fideszes polgármestere volt.

A korábbi polgármester két cikluson át, 1998 és 2006 között vezette a Hegyvidéki Önkormányzatot, emellett a Fővárosi Közgyűlés tagja is volt. A politikus korábban arról az előterjesztéséről híresült el, amely dress code-ot írt volna elő a képviselő-testület tagjainak.

Az ötlet meglehetősen szexista volt, ugyanis a nők számára előírta, hogy a térd felett legfeljebb 2-3 centivel érhet véget a szoknya, de ha még ez sem lenne elég, „szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk”.

Az előterjesztést nem fogadta el az akkor még Demszky Gábor vezette Fővárosi Közgyűlés. A volt polgármester nevéhez fűződik a XII. kerületben engedély nélkül felállított turulszobor is, amelyen olyan nyilas múltú személyek nevei is szerepeltek, mint Pokorni Zoltán nagyapja.

Mitnyan 2015-ben lett a budapesti távhőszolgáltató vezetője. Nem kellett sokáig várni az első botrányra:

a cég a gépkocsiflottáját nyomott áron adta el a Rácz Kelet-Pest Kft.-nek, amely a járműveket továbbértékesítette a vételi ár sokszorosáért.

A vizsgálat során kiderült, hogy a cég pénzügyi mérlegének hihetősége kétséges.

A Karácsony vezette városvezetés több szabálytalanságot is feltárt a korábbi cégvezetés esetében. 2019 szeptemberében olyan, közel kétmilliárdos szerződést írtak alá egy céggel hibaelhárítási feladatok elvégzésére, amelyben 16. 500 forintos rezsióradíj szerepel.

A FŐTÁV Zrt. létesítményüzemeltetésre vonatkozó szerződését úgy írták alá tavaly október 12-én, hogy a pályázat eredményét csak november végén közölték. A Fénysziget Zrt. 3 évre nyerte el a megbízást a cég 36 telephelyének fenntartására 2 milliárd 60 ezer forint értékben.

A Fénysziget 2016-ban is nyert ezen a pályázaton, azonban akkor a fenti összeg töredékéért, mindössze 360 millió forintért vállalták a feladatot.

A nyertes cég éves bevétele egyébként évi egymilliárd forint felett van, és több budapesti kerülettel is szerződésben állnak.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek