Bíróságra mennek a kirúgott szakszervezeti vezetők a Dunaferrnél kialakult példátlan helyzet miatt

Második napja nem engedik be őket a gyár területére.

“Kemény és példátlan helyzet alakult ki a Dunaferrnél a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint, amely elfogadhatatlannak tartja a cég szakszervezeti vezetőinek azonnali hatályú elbocsátását. A jogtalan intézkedések miatt a Vasas és az érintettek bírósághoz fordulnak” – mondta az MTI-nek a szövetség elnöke.

Spieglné Balogh Lívia szombaton azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a kollégáikkal, akiknek a munkáltatóval való írásos megállapodás ellenére telefonjaikat és internetelérését a gyár vezetése letiltotta.

Szavai szerint a szövetség elnöksége megdöbbenve értesült a dunaújvárosi kollégáktól, hogy pénteken reggel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetését és egy tisztségviselőjét a biztonsági szolgálat nem engedte be a gyárba. “Ezzel a cégvezetés akadályozza és ellehetetleníti az érdekképviseletek működését” – mondta.

Hozzátette, az érintettek az azonnali elbocsátásukról szóló dokumentumokat nem kapták kézhez, de megfogalmazása szerint arrogáns a munkaadó fellépése. A helyi szakszervezeti vezetők

szombat reggel sem léphettek be a gyárba, annak ellenére, hogy erre törvény biztosította joguk van.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken reggel, munkakezdéskor nem engedték be a kapun a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort, valamint Eszenyi Andrást a gyár területére. Ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjaként, a cég felügyelőbizottsága választott tisztségviselői is voltak egyben.

A Dunaferrnek szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelő bizottsága. November végén a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság. December 11-én a Dunaferr Vasas Szakszervezet szövetségi tanács ülést akart tartani a gyárban, de mivel már a főportánál feltartóztatták őket a gyár biztonsági emberei, így az ülést kénytelenek voltak a főkapu előtt megtartani.

A szakszervezet honlapján Evgeny Tankhlievich, legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként írta alá a munkavállalóknak pénteken kiküldött levelét, amelyben közölte, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek munkaviszonyát a vállalat azonnali hatállyal felmondja.

Megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak. Éppen ezért a mai nappal az érintett szakszervezeti vezetők munkaviszonyát az ISD Dunaferr Zrt. azonnali hatállyal megszüntette” – írta levelében Tankhlievich.

A belépési korlátozásokra azért volt szükség szerinte, mert a “Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a Dunaferr törvényes működésének helyreállítását akadályozni akaró személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolni a Dunaferr területére” .

Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség elnöke tegnap a Dunaújvárosi Televíziónak elmondta, augusztus 14-én a Dunaferr úgy mondta fel a kollektív szerződésüket, hogy Tankhlievich cégvezetői szerződése június 30-án lejárt. A cégvezető szerződését később meghosszabbították, a cégjegyzék adatai szerint azonban ez szeptember 30-án lejárt.

A cégvezető szerződését vagy közgyűlés vagy az igazgatóság öt tagja hosszabbíthatja meg, ebben az esetben viszont a azt csak két tag írta alá.

Az elnök hozzátette, három minisztériumot és a miniszterelnököt is megkeresték a kialakult helyzettel kapcsolatban, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

(via MTI/Dunaújváros Televízió)
(Kiemelt kép: Dunaújváros Televízió/Youtube)