Újabb afro-amerikait öltek a rendőrök az Egyesült Államokban

Ráadásul nem is az áldozat volt a rendőrség által keresett tettes.

Ismét megöltek egy afro-amerikait a rendőrök egy bevetés során. Az Egysült államok Igazságügyi Minisztériuma közölte, hogy az FBI fogja támogatni a helyi, Columbus, ohioi rendőrséget az eset kivizsgálásában.

Ezt megelőzően közölte a columbusi rendőrség, hogy egy helyi rendőr lelőtte a 23 éves afro-amerikai Casey Goodsont múlt hét pénteken.

Goodson éppen a lakásába készült bemenni, amikor lelőtték és a konyhában esett össze az ötéves öccse és a 72 éves nagyanyja szeme láttára. Egy subway szendvics volt a kezében.

Goodsonnak ugyan rendelkezett egy illegálisan viselt fegyverrel, de de nem vádolták semmilyen bűn elkövetésével és a múltban sem kereste a rendőrség. Annak a nyomozásnak sem volt alanya, melynek során megölték.

Egyelőre az is kérdéses, hogy a rendőr konfrontálta-e mielőtt lelőtte.

Az esetet az ohioi déli kerület ügyésze és az FBI közösen fogják vizsgálni egy szövetségi polgárjogi nyomozás keretében: „Ez nyújtja az átláthatóság legmagasabb szintjét és az igazsághoz való legegyenesebb utat”-mondta Thomas Quinlan, az ohioi rendőrség vezetője.

A Black Lives Matter, afro-amerikaiak jogaival foglalkozó mozgalom „kivégzésről” beszélt, így várhatóan ez az eset is hasonló zavargásokhoz vezet, mint tavaly George Floyd megölése, melynek során a rendőr nyolc percig térdelt az áldozat nyakán. Ez vezetett a BLM megerősödéséhez és az Amerikai rasszizmusvita elfajulásához.

(cnn.com)