FRISS: Szlovákiában 60 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma a tömeges tesztelések után

Sikerült elkülöníteni a betegeket az egészségesektől, és így megfékezni a járványt.

A tömeges tesztelésnek köszönhetően 60 százalékkal csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma Szlovákiában.

A The Guardian tanulmánya szerint az országos antigén gyorstesztes szűrés és a szigorú karanténszabályok együttesen vezettek a járvány lassulásához.

A tömeges tesztelés után egy héttel már csaknem 60 százalékkal kevesebb új fertőzöttet azonosítottak. Az eredmények javulását segítette az is, hogy negatív antigén gyorsteszt nélkül senki nem mehetett be dolgozni.

Akinek pozitív lett a tesztje, annak a családjával együtt 10 napra karanténba kellett mennie, de erre az időszakra teljes fizetést kaptak a dolgozó családtagok.

Szlovákiában október 23. és 25. között került sor a négy legfertőzöttebb megye lakosságának tesztelésére, október 31-én és november elsején zajlott az országos tömegtesztelés, majd november 7-én és 8-án újra tesztelték a magas fertőzöttségű megyéket.

Összesen 50 ezer fertőzöttet azonosítottak, nekik karanténba kellett menniük – és a kutatás szerzői szerint az adatok javulása szempontjából kulcsfontosságú volt az is, hogy a pozitív mintát produkálókat a velük egy háztartásban élőkkel együtt kötelezték karanténra.

(The Guardian / telex.hu)

Valódi Hírek