Az ellenzéki pártok közösen szólították fel Orbánt az uniós vétó visszavonására (+videó)

Először tartott sajtótájékoztatót az egyesült ellenzék.

Rendkívüli közös sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok hétfő délelőtt, miután meghallgatták Orbán Viktort az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülésén.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa Orbán Viktor uniós vétójával kapcsolatában rávilágított, hogy a miniszterelnök fejenként kétszázötvenezer, azaz családonként egymillió forinttól fosztja meg a magyar embereket, miközben a kormány által felvett devizahitelekkel négyszázezer forint adósságot ró a nyakukba. Szabó szerint mindez

„nem hogy felelőtlen viselkedés, ez hazaárulás.”

A képviselő hozzátette, a pénz, melyre Orbán nemet mond, konzervatív becslések szerint is a GDP hat százalékát tehetné ki.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője elmondta, hogy Orbán uniós politikája „továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi.” A politikus szerint az uniós vétó nem szól másról, minthogy a miniszterelnök túl sokat lopott és érzi a kormányának a gyengülését, ezért menekülni próbál és felperzsel mindent maga mögött, ami az Európai Unióba és Nyugat-Európába vezet. Hozzátette:

„Orbán Viktor meg akarja bénítani Európa működését, akkor is, ha ebbe a magyar emberek beledöglenek.”

Hiszen Orbán visszautasítja azt a mentőcsomagot, mellyel az ország kitudna lábalni abból a válságból amiben most „nyakig benne vagyunk.”

Mint mondta, Orbánnak mindegy a magyarok jövője, hiszen ő építgeti a sajátját uniós pénzből és orosz vagy kínai kölcsönből egyaránt.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányfő elkezdett felkészüli az EU-ból történő kilépésre is. Erre múlt pénteki rádiós nyilatkozatában is utalt, melyben kifejtette, szerinte az országot jobban lehet vezetni az unión kívül. Az ellenzék viszont úgy látja: „egy keleti rezsimet lehet jobban építeni nyugati jólét helyett”

Tóth Bertalan az MSZP elnöke arról a szégyenkezésről beszélt, amit nekünk magyaroknak el kell viselnünk Deutsch Tamás, Demeter Szilárd, Szájer József és Orbán Viktor miatt is, hiszen

„Ez a vétó nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor családi és baráti körének anyagi biztonságáról. Hogy semmi ne veszélyeztesse azt, amit az elmúlt években tettek:

az európai uniós pénzek ellopását.”

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint a miniszterelnök vétójával egy olyan háborút indított Brüsszelben, aminek csak vesztesei lehetnek.

A DK képviselője, Varju László pedig arról beszélt, hogy Orbán ahhoz gyenge, hogy az uniónak ártson, éppen ezért csak a magyaroknak árt. Mint mondta

„A mi bőrünkre megy Orbán zsarolása, végül mi magyarok fogjuk azt megfizetni.”

Valamennyi ellenzéki politikus hangsúlyozta, a közös összefogás célja, hogy az országot megszabadítsák az Orbán-kormánytól és ez 2022-ben meg is fog történni.

Valódi Hírek