Gulyás Gergely sovány válasszal reagált Szájer drogos orgiabotrányára (+videó)

Gulyásinfó.

Csütörtök délelőtt megtartotta első Kormányinfóját Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszámolója során számos aktuális témát érintett.

Koronavírus: vakcina, karácsonyi intézkedés

Gulyás elmondta, hogy a megindult tömeges és ágazati tesztelésnek köszönhetően múlt héten az uniós átlagot tekintve Magyarországon volt az ötödik legmagasabb az egymillió főre jutó elvégzett tesztek száma. A miniszter hozzátette, az gyorstesztek elérhetővé váltak a gyógyszertárakban is, ezek ugyanakkor nem kerülnek be a statisztikákba

„Elindult a vakcina előjegyzési kampány is” – mondta Gulyás. Kifejtette, Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben fogja megkeresni nyugdíjasokat, akik az ebbe foglalt regisztrációs lapon keresztül igényelhetik a COVID-vakcinát. Emellett jövő héten élesítik a vakcinainfo.gov.hu nevű oldalt, ahol bárki előregisztrálhat az oltóanyagokra.

Kiemelte, az oltás önkéntes alapon fog működni, a magyar állam szervezésben, és minden ezzel ellentétes, a közösségi médiában megjelenő állítást figyelmen kívül kell hagyni.

Elmondta, Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, hiszen minden lehetőséget ki szeretnének használni. Gulyás szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Nagy-Britanniában tegnap engedélyezett Pfizer-BioNtech vakcináját következőként az USA-ba fogják szállítani, így az Európai Unióban hónapokat is csúszhat az elérhetősége.

„Csak akkor tudunk megállítani egy harmadik hullámot, ha keleten és nyugaton is lekötünk vakcinákat” – mondta Gulyás Gergely, aki beszélt arról is, hogy a járvány miatt jelenleg érvényben lévő korlátozások december 11-ig maradnak fenn, ezt követően kezdenek konzultációkba a szakértőkkel az esetleges enyhítésekről vagy további szigorításokról.

Gulyás elmondta azt is, hogy az ünnepek idejére, így karácsonyra és szilveszterre biztosan megengedőbb speciális intézkedéseket vezetnek be, erről szintén december 11-én fog dönteni a kormány.

„A koronavírus-járvány ugyanakkor nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is problémát jelent” – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy számításaik szerint 10 százalékkal lehet alacsonyabb a gazdaság növekedésének mértéke, mint amiben januárban reménykedni lehetett.

Szájer-ügy

Szájer József brüsszeli orgiabotrányával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta,

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként tegnap egy nyilatkozatot tett közzé, ami – bár a kormány hatáskörét nem, hanem inkább a kormánypártot érinti, ezért indokolt reagálni – de ez a közlemény egyértelművé teszi a Fidesznek, mint politikai közösségnek az álláspontját”.

Gulyás ezt követően felolvasta Orbán közleményét, és hozzátette, „személyesen is nagyra becsülöm Szájer József elmúlt 30 éves munkáját, azt tudjuk mondani, hogy számtalan kérdés érinti is ezt a témát és számtalan kérdés is felveti és a közösségi médiában is sokszor felmerült, hogy az ügy az Brüsszel bosszúja vagy pedig a titkosszolgálatok is szerepet játszottak benne. Ezek találgatások, amelyeket a kormány nem kíván kommentálni”.

Uniós költségvetés

„Európai Bizottság a múlt héten egy migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra, ami azért is megdöbbentő, mert miközben egész Európa a járvány ellen küzd, és költségvetési tárgyalások is zajlanak, az uniós testület szerint erre van most szükség. A dokumentum elkerülhetetlen, feltartóztathatatlan és állandó jelenségnek tekinti a bevándorlást, a migrációs biztos pedig 34 millió érintettről beszélt, akiknek szavazati jogot és lakást biztosítanának” – magyarázta Gulyás.

Kijelentette: a kormány teljesen elkötelezett, semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és a költségvetésnél olyan jogi kategóriák bevezetése, amelyeket soha senki nem írt körül,

Magyarországnak és Lengyelországnak nem elfogadhatók.

Közölte: a költségvetéshez és a Next Generation uniós alaphoz is egyhangúságra van szükség, Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba. Az alap hitelfelvételt jelentene, amelyet Magyarország – bár elviekben nem ért vele egyet – a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás jegyében el tud fogadni, de azt nem, hogy ehhez olyan többletkövetelményeket állítsanak, amelyekkel a magyar kormány elveszíti a jogot arra, hogy a legfontosabb kérdésekben – például a bevándorlás ügyében – „mi döntsünk” – fogalmazott.

Demeter Szilárd ügye

A Petőfi Irodalmi Múzeum írásával kapcsolatban – amelyben Demeter Szilárd miniszteri biztos Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította és Európa gázkamrájának nevezte, valamint a lengyeleket és a magyarokat „az új zsidókként” jellemezte – Gulyás elmondta, a felháborodást keltő kijelentésekkel a kormány sem ért egyet. Ugyanakkor azt helyesnek tartják, hogy Demeter visszavonta az írását és törölte magát a Facebookról.

„A BLM egy rasszista mozgalom”

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy nemrég Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere bejelentette, szobrot állítanak a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) nevű mozgalomnak. Baranyi szerint ugyanis a szobor egy „köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint, hoz játékba: Black lives matter, az LMBTQ-val kapcsolatos a társadalomban élő előítéletek”.

Gulyás szerint azonban a BLM egy rasszista mozgalom, mivel nem tekinti egyenértékűnek az életeket, tehát az a rasszista, aki szobrot állít.

Valódi Hírek