Kuncze: Kásler megbukott, a sürgősségi folyosóján halnak meg azok, akiknek nincs pénzük

Orbán pedig elmart maga mellől mindenkit, akinek tekintélye és szakmai tudása volt.

Erős kritikával illette az Orbán-kormányt Kuncze Gábor a Hírklikknek adott interjújában. Az egykori belügyminiszter szerint az, ahogy a jelenlegi vezetés kezelte a koronavírus-járványt egyértelműen rávilágított arra, hogy Orbán Viktor járványhelyzet okozta válsághelyzetben képtelen valódi kormányzásra.

Kuncze vélekedése szerint Orbán az elmúlt tíz évben az egészségügyet tekintve mindössze annyit ért el, hogy megnőtt a magán egészségügyi intézmények száma, lényegi változtatást azonban nem tudott felmutatni.

„Ha valakinek ma van pénze, minden gond nélkül gyógyulhat, amivel nem lenne semmi gond,

ha a kevéssé tehetőseknek nem a sürgősségi folyosóján kellene meghalniuk a nem annyira sürgős ellátás miatt”

– mondta az egykori belügyminiszter és országgyűlési képviselő.

Arról is beszélt, hogy a járványhelyzet kezelése és az olyan központosítási célt szolgáló intézmények létrehozása, mint a Pintér Sándor kezébe adott Országos Kórházi Főigazgatóság is azt mutatja, hogy Orbán csapdahelyzetbe került, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter pedig megbukott.

Nem úgy, mint a jelenlegi belügyminiszter Pintér, akire nézve Kuncze szerint dicséretes az, hogy leül tárgyalni az orvosi kamarával és az ellenzéki pártokkal is egyeztet. Ennek ellenére mindez inkább tükrözi a központosító törekvéseket és nem az érdemi megoldásokat – vélekedett a politikus, aki szerint továbbra is megoldatlan kérdés marad az orvosi bérek megemelése körüli feszültség, a kapacitásproblémák és a várólisták is. Ahogy az is, hogy „most mit csinál az EMMI, mit csinál a sok államtitkár és főként mit csinál Kásler Miklós”.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbánnak nincs a veszélyhelyzetet megoldó, miniszterelnökhöz méltó stratégiája, Kuncze úgy vélekedett, ez azért van így, mert

elmart maga mellől mindenkit,

akinek valamilyen szakmai tudása és tekintélye volt és adott esetben még ellent is merne mondani a miniszterelnöknek”.

Pintérrel kapcsolatban még hozzátette, jelenleg ő az egyetlen olyan miniszter, aki amellett, hogy rendkívül lojális és háttérbe húzódó, „nem hajlandó primadonnáskodni”, hiszen „Kásler talán még Brigitte Bardot is meghívja egy kávéra. Túl nagy korkülönbség nem lehet kettejük között.”

(Hírklikk nyomán)

Valódi Hírek