A DK magyarázatot követel: Miért kényszerítik fenyegetéssel a Semmelweis-hallgatókat az állítólag önkéntes munkára? (+videó)

18-19 éves elsőéveseket is kirendelnek, akár krónikus betegséggel is.

Szombati sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs, a DK szóvivője emlékeztetett a Nyugati Fény pénteki tényfeltáró cikkére, amelyben bemutattuk: hogyan fenyegetik rektori büntetéssel és eltanácsolással a Semmelweis-hallgatókat, hogy vegyenek részt az országos tanártesztelésben.

A lapunknak nyilatkozó hallgatók szerint azok sem jelentenek kivételt, akiknek tartós, krónikus betegségük van, holott ezzel a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak. Ezen felül hallgatók erősítették meg azt is, hogy nem kapnak megfelelő védőfelszerelést, teljesen esetleges, hogy valaki kap-e egész testes védőruhát vagy sem.

Barkóczi Balázs szerint “úgy tűnik, hogy a kormány semmit sem tanult abból, hogy már 15 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban, most veszélybe sodorja a jövő orvosait is.”

“A Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot követel a kormánytól:

  • Miért köteleznek tartós, krónikus beteg orvostanhallgatókat az országos tesztelésben való részvételre?
  • Miért minősítette ezeket a fiatalokat a pánikkormány feláldozhatónak?
  • Ha ők a legveszélyeztetettebbek közé tartozva, a hiányos védőfelszerelések miatt megbetegszenek, ne adj isten meghalnak, ki fogja viselni a felelősséget? Talán Orbán Viktor, aki még soha életében semmiért nem viselte a felelősséget? Talán Pintér Sándor? Esetleg Kásler Miklós?
  • Ki fog lemondani, ha ennek a vérlázítóan felelőtlen intézkedésnek áldozatai lesznek?”

– sorolta pártja kérdéseit a szóvivő.

Hozzátette:

“A DK azt követeli, hogy a kormány ne kötelezze, hanem egyenesen mentse fel a tesztelési feladatok alól a krónikus beteg orvostanhallgatókat, és biztosítson minden tesztelőnek teljes védőfelszerelést, beleértve az FFP2-es maszkot, az arcpajzsot, a kesztyűt és az egésztestes védőruhát. Már 15 egészségügyi dolgozó meghalt, nem akarjuk, hogy a kormány alkalmatlansága újabb életeket követeljen!

Barkóczi Balázs szerint a természetesen érthető, hogy az országos tesztelésből az orvostanhallgatók is kiveszik a részüket. Ez egy nagyon szép és fontos dolog, amiért az egész ország hálás nekik.

Az ugyanakkor nincs rendben, hogy ezeket a hallgatókat súlyos szankciókkal, kirúgással fenyegetik, és nem jelentenek ezek alól kivételt a krónikus betegséggel élők sem.

“Már 15 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban. Dolgoztak éjt nappallá téve, megalázó fizetésért, emberéleteket mentve. A kormánynak nem volt fontos az ő életük.

Most ugyanilyen veszélybe sodorják az amúgyis veszélyeztetett krónikus beteg hallgatókat? Hát nincs még elég magas vérnyomással, cukorbetegséggel diagnosztizált fiatal halott a kormányzati tájékoztató honlapon, hogy tanuljanak belőle?

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány ne kötelezze, hanem egyenesen mentse fel a tesztelési feladatok alól a krónikus beteg orvostanhallgatókat, és biztosítson minden tesztelőnek teljes védőfelszerelést, beleértve az FFP2-es maszkot, az arcpajzsot, a kesztyűt és az egésztestes védőruhát!

Már 15 egészségügyi dolgozó meghalt, nem akarjuk, hogy a kormány alkalmatlansága újabb életeket követeljen!”

– nyomatékosította Barkóczi Balázs.

.

Kapcsolódó cikkünk:

Bemutatjuk: Így kényszerítik és fenyegetik a Semmelweis-hallgatókat, hogy vegyenek részt a tanárok országos tesztelésében

.