Deutsche Welle: Mélyen felháborító, hogy ész nélkül nácizza a németeket Orbán és bandája

A magyar kormány teljesen elveszítette józan ítélőképességét.

A ZDF, a német közszolgálati csatorna gyakran tematizálja Magyarországot a Heute Show című szatirikus műsorban: hol a sajtószabadság, hol Orbán Putyinnal való smúzolása, hol a rendeleti kormányzás az irónia tárgya, de egy biztos, írja a Deutsche Welle:

„legtöbbször habzó szájjal érkeznek a kormány képviselői, és sértett kommentárokat adnak le.”

A múlt héten Caroline Kebekus humorista figurázta ki felháborodva a magyar-lengyel EU költségvetés elleni vétót: eközben Orbánt egyszerre „gulyásozta” és „s*ggfejezte” le, és egyúttal javasolta a két országnak, hogy távozzanak az EU-ból, melyet újra kéne alakítani „Európai Unió a tökkelütött magyarok és lengyelek nélkül” néven.

A DW persze tudta, hogy várható valamilyen reakció a kormány részéről, az azonban még a derék németeket is meglepte, hogy

Kovács Zoltán „szó szerint bekattant”.

Kovács azt írta, hogy a német csatorna túllépte a jóízlés határait, és arra is reagált, hogy Kebekus az „EU parazitáinak” nevezte Magyarországot és Lengyelországot, valamint Orbán Viktort leidiótázta.

Mindez persze nem történt meg; Kebekus ezektől a jelzőktől pont, hogy ízlésesen eltekintett, mindazonáltal az államtitkár nem átallott reagálni arra, ami a csupán az ő tudatában képződött meg az üggyel kapcsolatban.

Kovács nekiment a német médiának, illetve a közszolgálati csatornáknak: „teljesen indoktrináltnak” nevezte őket, és azon hőbörgött, hogy a csatornák „arrogáns és gonosz módon lenéző karikatúrát terjesztenek a magyar miniszterelnökről”.

Ezek után, fogalmazta meg a DW szerzője „Kovács meglendítette a nácizós bunkósbotot is.” Kovács azzal példálózott a második világháború óta még mindig Canossát járó németeknek, hogy nem szerencsés az, ha egy nemzet magát felsőbbrendűnek tekinti.

Arra nem adott magyarázatot Kovács, hogy a műsorban mégis mi lehet az, ami arról tanúskodna, hogy a németek felsőbbrendűnek tartják magukat. Valószínűleg azért, mert ilyen magyarázat nem létezik.

A DW persze nem érti, hogy a szatíra mely formáját, illetve milyen mértékű élességét tartaná a kormány még elfogadhatónak, és továbbra is várja a választ Kovácstól az ügyet érintő kérdéseire.

Ezek után Menczer Tamás húzósra sikeredett, M1-en leadott kommentárját tárgyalják, mely szintén csak úgy hemzsegett a rejtett nácizástól. Menczer, miután nyafizva kifejtette, hogy a németek fő célja Magyarország imidzsének lerombolása, illetve, hogy a Heute Show esetében „propagandavideóról” van szó, még azt is hozzátette, hogy „a németek mindig is erősek voltak a propagandában”.

De nem csak Menczer, hanem Kovács is náci ideológiát vetett a német kormány szemére.

Mindezt tette azt követően, hogy a múlt hónapban hasonló a jelzővel illette Katarina Barley-t, az EP alelnökét: őt, illetve tevékenységét nemes egyszerűséggel lefasisztázta, arra reagálva, hogy Barley azt javasolta, hogy a magyar oligarchákat ki kéne éheztetni.

Kovács válasza a twitteren volt látható, és nem fukarkodott az őrület jeleire utaló paranoid elgondolásokkal: „a német know-how mely részét kívánja alkalmazni a kiéheztetésre Barley-né asszony? A stalingradit, a leningradit, vagy a varsóit?” — tette fel kérdésbe rejtve páratlanul alaptalan vízióját Kovács.

A náci metódus felvetése, ha Németországról van szó, nem új keletű a kormány részéről.

2013-ban maga Orbán Viktor gondolta úgy, hogy egyenesen Angela Merkel kancellárt szembesíti eszelős vádjaival: akkor Merkel egy békítő jellegű kérésére használta válaszul a már ismert fordulatot, hogy „nem szerencsés”, ha Németország katonai egységeket küldözget.

Merkel természetesen nem ezekre gondolt az eset kapcsán, csupán annyit mondott, hogy „Németország arra törekszik, hogy rábírja Magyarországot, hogy betartsa a demokratikus jogállami elveket, de nem küldene ezért egyből lovas hadosztályt az országba.”

Végezetül a DW azon értetlenkedik, hogy hogyan lehetséges, hogy

a magyar kormány képviselői teljesen elvesztették józan ítélőképességüket egy szatirikus műsor kapcsán,

miközben a magyar közszolgálati csatornákon gátlástalanul megy a tényleges propaganda Németország ellen.

Erre a Dw azt hozta fel példaként, hogy az M1 műsoraiban arról „tájékoztatják” a magyar lakosságot, hogy Németországban milyen jó úton halad az” iszlamizálódás” és a „kereszténység lerombolása”.

Az persze feltűnik, hogy míg a kormány hírműsorokban tolja ki a valóságot nélkülöző propagandát, a német televízióban csupán a szatirikus műsorok azok, amelyek nem csupán a tényeket közlik, hanem azoknak szatirikus formában kifejezett értelmezését is.

(Deutsche Welle nyomán)

(kiemelt kép: hungarianspectrum.org)

Valódi Hírek