Megvan, milyen boltokra vonatkozik az idősek vásárlási idősávja

Nem minden boltban lesz érvényes a korlátozás.

Hétfőn délután a Magyar Közlönyben is kihirdették az Orbán Viktor által délelőtt bejelentetett vásárlási idősáv részleteit.

Eszerint november 24-től, azaz keddtől érvénybe lép az idősek vásárlási idősávja, amely szerint

minden hétköznap 9:00 és 11:00 óra között,

illetve hétvégén 8:00 és 10:00 óra között

  • az élelmiszerüzletekbe,
  • a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és
  • a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár)

csak a 65 év felüliek léphetnek be.

Más jellegű üzletekben továbbra sem különítenek el idősávot a 65 év alattiak és felettiek számára.

Ugyanakkor az idősek az üzleteket a számukra kijelölt védett idősávokon kívül is látogathatják, szabadon vásárolhatnak a boltokban. De ezekben az idősávokban kizárólag ők léphetnek be, a fiatalabbak nem.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ezzel kapcsolatos közleményében az írta, a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát az idősáv bevezetésére vonatkozóan.

Felhívták a figyelmet arra is: az idősek védelme a járvány felfutásával kiemelten fontos, hiszen a vírus gyakorlatilag minden magyar településen jelen van, ráadásul az időseknél és a krónikus betegeknél nagyobb a kockázat a fertőzés súlyosabb lefolyására.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy vigyázzanak magukra, kerüljék a zsúfolt, zárt tereket és a bevásárláshoz lehetőleg kérjék hozzátartozójuk, vagy akár az önkormányzat segítségét.

(via Magyar Közlöny/MTI)

Valódi Hírek