Trump elhappolná a vakcinát a világ egészségügyi dolgozói elől

Eddig sem a szociális érzékenységéről volt híres.

Donal Trump elképzelése a koronavírus-vakcina oltási tervére vonatkozóan meglehetősen egyszerű:

„oltsuk be Amerikát elsőként” -mondta.

Trump ezt egy G20 internetes konferencián mondta, amelynek Szaúd-Arábia adott otthont. A leköszönő elnök álláspontja megegyezik az „Amerika az első” ideológiával, melyet eddig is hangoztatott, viszont ellentmond a világ egészségügyi szakértőinek álláspontjának.

Ők úgy gondolják, hogy először világszerte az egészségügyi dolgozókat, illetve a veszélyeztetett és idős embereket kéne beoltani az új típusú koronavírus ellen.

A konferencia nézői, többek között diplomaták és hivatalnokok úgy ítélték meg, hogy Trump felszólalása beleillett az egyébként is széleskörűen megjelenő vakcina-nacionalizmus megjelenésébe.

Vlagyimir Putyin, Xi Jinping és még Boris Johnson is arról beszéltek, hogy saját fejlesztésű vakcinájukat országaikban kezdenék először felhasználni.

Trump azt állította, hogy az a két oltás, mely az úttörő mRNS technikával készült a Moderna és a Biontech-Pfizer együttműködés laboratóriumaiban, „amerikai találmány”.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a BionTech német vállalkozás,

és a technológiát, melyen a vakcina alapul, Mainzban fejlesztették ki.

Trumpnak azonban már csak korlátozott befolyása lesz arra, hogy a vakcinákat hogyan fogják szétosztani, hiszen mire erre sor kerül, valószínű, hogy már nem ő lesz az elnök. Talán éppen ezért volt ő az, aki a G20 csúcs alatt a legegyértelműbben kommunikálta nacionalista nézeteit, de ugyanakkor Kína és Oroszország már el is kezdte a saját vakcinájának országos terjesztését.

Csütörtökön a Sinopharm, amely a kínai vakcinát fejlesztette, bejelentette, hogy már közel egymillió embernek beadták a vakcinájukat és egyelőre nem észleltek mellékhatásokat. Időközben Oroszországban is megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását.

Az európai szabályozó szervek azonban óvatosságra intettek a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatban:

egyelőre nincs róluk elég adat ahhoz, hogy fel lehessen mérni hatékonyságukat és biztonságosságukat.

Ursula von der Leyen az ugyanazon a konferencián elmondott beszédében tovább sürgette a nemzetközi együttműködést és az olyan programok iránti elkötelezettség szükségességét, amelyeknek célja a vakcinák azokhoz való eljuttatása, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. „Most fontosabb, mint bármikor, hogy folytassuk az együttműködésünket, hogy megállítsuk a vírust-mondta.”

(via:politico.eu)

Valódi Hírek