A NEAK is lepattintotta Hadházyt, amikor arról érdeklődött, egy kórházban hány fertőzött hal meg naponta

Ők sem rendelkeznek az igényelt adatokkal.

Korábban mi is megírtuk, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még szeptemberben közérdekű adatigényléssel fordult Müller Cecília országos tiszti főorvoshoz, hogy megtudja,

  • Kórházanként, illetve intézményenként hány koronavírusos beteget regisztráltak a magyarországi egészségügyi intézményekben március 1-e óta?
  • Illetve ugyancsak kórházanként a regisztrált betegek közül hányan részesültek kórházi ellátásban?

Az országos tiszti főorvos válaszában viszont azt írta Hadházynak, hogy

nincsenek erre vonatkozó adataik.

Ezeket ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ “nem egészségügyi szolgáltatóként kéri be, és a legtöbb esetben nem azonos a beküldő és a beteget kezelő egészségügyi szolgáltató” – állt Müller válaszában.

Hadházy ezért a kórházak fenntartójaként és finanszírozójaként működő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) igazgatóját kérdezte arról, hogy egy-egy kórházban hány beteg hunyt el a COVID-19 fertőzésben.

“A kórházankénti napi halálozási adatok elengedhetetlenül fontosak lennének ahhoz, hogy a kormány által bemondott halálozási adatokat hitelesnek, ellenőrizhetőnek tekintsük. Erre pedig azért van szükség, mert

sok jel utal arra, hogy ezeket az adatokat kozmetikázzák”

– írta az országgyűlési képviselő a péntek reggel közzétett Facebook-bejegyzésében.

Kiss Zsolt főigazgató azonban Müller Cecíliához hasonlóan visszadobta Hadházy adatigénylését, mondván, a NEAK

sem rendelkezik az igényelt adatokkal, ezért a kért adatszolgáltatást ők sem tudják teljesíteni.

“Az Infotv. 26/1 bekezdése szerint az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek lehetővé kell tennie, hogy a kezelésben lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot – a törvényben meghatározott kivételekkel – erre irányuló igény alapján bárki megismerhesse” – írta Kiss Hadházynak, hozzátéve, hogy a képviselő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Újabb kudarcos kísérlet arra, hogy megtudjuk, egy adott napon egy adott kórházban hányan haltak meg korona fertőzés…

Posted by Hadházy Ákos on Thursday, 19 November 2020