Soros György kiakadt a magyar vétóra: Orbán rendszere egy gondosan kimunkált tolvajállam

Szerinte a magyar embereknek tragédia lenne, ha Orbánnak sikerülne élete végéig bebiztosítani a kormányfői posztot.

„Nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának az Európai Unió, nem köthet kompromisszumokat ezzel a két állammal” – írja a Project Syndicate oldalán megjelent véleménycikkében Soros György, amit a Telex szemlézett.

A dollármilliárdos és az Orbán-kormány által kipécézett magyar üzletember szerint:

a két ország annak ellenére és úgy vétózná meg az EU tervezett 1180 milliárd eurós költségvetését és a koronavírus okozta válság utáni 750 milliárd eurós segélyalapját, hogy ezeknek a gigantikus pénzügyi alapoknak is

ők maguk lennének a legnagyobb kedvezményezettjei”.

Mindennek az lenne az egyetlen a feltétele, hogy megfeleljenek a jogállamisági feltételeknek, amelyek miatt megvétózták a csomagok elfogadását.

Soros szerint azonban valójában ezek a feltételek az Európai Unió alapját képező értékvállalások, a szövetség ezen a csomagon alapszik, és a feltételrendszerre is pontosan azért van szükség, mert az európai együttműködés alapvető értékeit sérti meg a két vétózó ország.

Soros úgy gondolja, hogy a jogállamiság nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”.

Írásában hosszan elemzi a magyarországi folyamatokat is. Azt írja, Orbán rendszere egy

gondosan kimunkált kleptokrácia, azaz tolvajállam, amely már eddig is „csupaszra rabolta” az országot.

Szerinte Orbán most a COVID-19 új hullámát használja a magyar alkotmány és a választási törvény módosítására, és alkotmányos eszközökkel kívánja élete végéig bebiztosítani magának a miniszterelnöki posztot.

Ez azonban tragédia a magyar emberek számára. Csak az EU tud segíteni– hangsúlyozta az üzletember, aki szerint az uniós forrásokat például azokhoz a helyi önkormányzatokhoz lehetne irányítani, ahol még működő demokrácia van.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek