Levelet írtak az ellenzéki pártok az EU-nak: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal

Közös közleményben kérik az EU segítségét.

Közös közleményt adott ki az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt vezetője szerdán.

Lapunkhoz is eljuttatott közleményükben a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, és a Párbeszéd elnökei az Európai Unió segítségét kérték a koronavírus-válság magyarországi kezeléséhez.

A pártok vezetői szerint a magyar kormány akadályozza az európai válságkezelést, és ennek folyományaként „a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik.

Úgy látják, hogy szükséges az Európai Unió válságkezelő csomagja Magyarországnak, azonban ahhoz a kormánynak el kellene fogadnia az uniós mentőcsomagot.

Az ellenzéki vezetők szerint „a kormány romboló politikája” is hozzájárult a járványhelyzet romlásához. Emiatt „szükségesnek tartottuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy

Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal

– írták a pártvezetők.

Mi, magyarok (…) nem azért csatlakoztunk (…) az európai államok értékközösségéhez, hogy büszke, európai ország helyett egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtse foglyul Európát és Magyarországot, megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól” – olvasható a közleményben.

Az állásfoglalás végén arra kérik az uniós vezetőket, hogy „találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz.

A pártok vezetői kifejezték, hogy összeköti őket az európai értékek megbecsülése, valamint a jogállamiság és a demokrácia szabályainak tiszteletben tartása.

A közleményt az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, a Párbeszédtől Karácsony Gergely és Szabó Tímea, az LMP-től Kanász-Nagy Máté és Schmuck Erzsébet, a DK-tól Gyurcsány Ferenc, a Momentum részéről Fekete-Győr András, a Jobbikból pedig Jakab Péter írta alá.

 

Valódi Hírek