Kipécézte a kormány az idegen nyelvű óvodákat — szerintük nem jogszerű a működésük

A magyar cégek által működtetett magánóvodák torkára lépnének.

Azokat az óvodákat próbálják ugyanis ellehetetleníteni, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol – írja a 24.hu .

A portál beszámolója szerint az egyik, angol nyelvű képzést alkalmazó óvodát például arra kötelezték nemrég, hogy

hagyja el a nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, és ezt a nevelési programjából is gyomlálja ki.

Ez az angol tannyelvű óvoda, elég abszurd módon, eztán nem hívhatja fel arra a figyelmet, hogy milyen különleges szolgáltatást is nyújt.

A kormányhivatal indoklása szerint erre azért van szükség mert „az idegen nyelvű képzést alkalmazó óvodák magyar köznevelési intézményként való működtetése nem jogszerű, mivel az intézmények nem nemzetiségi óvodákként látják el feladataikat. A nem nemzetiségi óvodák esetében, ahol a nevelés-oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, az intézmény megnevezésében bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló (például „angol nyelvi”) kifejezés szerepeltetése a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik.”

Mint írják, az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló

kormányrendelet nem rendelkezik az idegen nyelv oktatásának lehetőségéről,

így az az óvodák nevelési programjában sem szerepelhet.

Elméletileg, a hatályos Emmi-rendelet alapján egyedi elnevezésként bármilyen név adható egy köznevelési intézménynek, így egy óvodának is, feltéve, hogy „az nem megtévesztő, vagy a név használatát más jogszabály nem tiltja.”

A kormányhivatal szerint viszont ebben az esetben mindkét kizáró feltétel fennáll.

A 24.hu információi szerint a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek most a fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

Pedig nagy a kereslet ezekre a világnyelveken képző gyermeknevelési intézményekre, hiszen sok külföldi él és dolgozik Magyarországon. Köztük olyanok, akik például multinacionális cégeknél mindössze 2-3 évet töltenek hazánkban, és aztán áthelyezik őket a világ más szegletébe. Másrészt a külföldi diplomaták vagy a vegyes házasságban élő párok is gyakran keresik az világnyelveken oktató óvodákat.

(24.hu nyomán)

(kiemelt kép: szekesfehervar.hu)

Valódi Hírek