Perrel megy neki az SZFE polgársága Oktatási Hivatalnak: nem tudhatják meg, miért függesztették fel a félévet

Nem hagyják magukat.

Az Oktatási Hivatal állásfoglalása szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói nem nyújtottak be olyan dokumentumot, amellyel igazolták volna azt, hogy a szeptember óta tartó oktatás valóban megvalósult – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az OH emellett azt is megállapította, hogy a 2011-es törvény alapján a felsőoktatási intézmény első számú felelős vezetője és képviselője a rektor, a meghatározott feladatok esetében pedig az intézmény vezetőjeként és képviselőjeként a kancellár jár el. Azaz a hivatal szerint jogi értelemben

a hallgatók nem képviselhetik az egyetemet a vezetőség helyett.

Milovits Hanna, az SZFE hallgatói önkormányzatának alelnöke ellenben a Népszavának adott csütörtöki interjújában arról beszélt, hogy nemrég egy

600 oldalas dokumentációt

nyújtottak be az Oktatási Hivatal részére, ebben pedig minden olyan szükséges irat és bizonyíték szerepel, amely arra vonatkozik, hogy az egyetemen szeptember óta valóban zajlott az oktatás.

A Magyar Nemzet erre vonatkozóan azt írja, az SZFE polgárai által illegitimnek tartott vezetőség képviselői, azaz Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes egy héttel ezelőtt viszont arról értesítette a hallgatókat, hogy a 2020/21-es tanév csak 2021. február 1-től folytatódik. Addig minden oktatási tevékenységet felfüggesztenek az intézményben, így a jelenlegi félévben felvett kreditek teljesítésére és elismerésére sem lesz mód.

Az SZFE-HÖK szombaton délután közleményben reagált az Oktatási Hivatal állásfoglalására.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai november 2-án fordultunk az Oktatási Hivatalhoz, hogy az általunk el nem ismert új vezetőség által az oktatás felfüggesztése kapcsán hivatkozott végzésbe betekintést kérjünk, valamint benyújthassuk az oktatási tevékenységünk igazolásához szükséges többszáz oldalas dokumentációt, melyet az újonnan kinevezett kancellár az aláírása megtagadásával visszatart” – olvasható a közleményben.

Egyúttal bejelentették, a hallgatók és oktatók közigazgatási pert indítanak az Oktatási Hivatal ellen, mivel az

november 12-én visszautasította a betekintési és a benyújtási kérelmüket is.

Az SZFE-HÖK szerint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény ugyanis kimondja azt, hogy hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak.

Az SZFE polgárai ezért jogorvoslattal élnek.

Hozzáteszik továbbá, hogy ugyanaz a személy nem láthatja el az ellenérdekű ügyfelek képviseletét, ezért az oktatási tevékenységet folytatni kívánó egyetemi közösséget nem képviselheti az ügyben az oktatási tevékenység megakadályozását célzó, általuk illegitimnek tekintett vezetőség.

„A kérelmeken felül közérdekű bejelentést is tettünk a hivatalnál, mivel az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával” – zárja közleményét az SZFE-HÖK.

– KÖZLEMÉNY –

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai november 2-án fordultunk az Oktatási Hivatalhoz, hogy az…

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Saturday, 14 November 2020

(Magyar Nemzet/Népszava/SZFE-HÖK nyomán)

Valódi Hírek